BIZIT plus

Smanjena kazna za Apple u Francuskoj

Apple planira novu žalbu na  ovu odluku.

PCPress.rs Image

Kompanija će tražiti potpuno ukidanje kazne

Appple je 2020. godine u Francuskoj dobio rekordnu kaznu od 1,1 milijarde eura zbog antimonopolskih praksi. Sada je Apelacioni sud u Parizu smanjio kaznu za dve trećine na samo 371,6 miliona eura.

Sud navodi da je prvobitna novčana kazna bila „nesrazmerna“ i smanjio je na iznos „dovoljan da garantuje da su kazne represivne“.

Prema prvoj žalbi, Apple i njegovi partneri u distribuciji Ingram Micro i Tech Data postigli su dogovor da se ne takmiče jedni s drugima. „Na taj način su otvorili veleprodajno tržište za Apple proizvode“.

Ovo je primoralo druge distributere da održavaju visoke cene kako bi bile usklađene. Apple je odmah najavio da planira da uloži žalbu na odluku. Kompanija naziva žalbu „obeshrabrujućom“.

Prema izveštajima, Apple i dalje nije zadovoljan i planira da uloži još jednu žalbu najvišem francuskom sudu. Kompanija želi u potpunosti da poništi kaznu.

Francuska antimonopolska agencija takođe razmatra žalbu. „Želeli bismo da ponovo uradimo proveru i potvrdu, kako bi garantovali prirodu naših kazni, posebno kada se radi o velikim tehnološkim kompanijam, rekla je direktorka komunikacija Virginie Guin.

Pročitajte i:  Orano razmatra novo postrojenje za obogaćivanje uranijuma

Smanjenje kazne je deo tekuće bitke između Francuske i EU i tehnoloških firmi iz Silicijumske doline. Prošle godine, Google je kažnjen sa 500 miliona eura zbog svoje dominacije u vestima u Francuskoj. Takođe, kompanija je nedavno izgubia žalbu u antimonopolskom sporu EU od 4,34 milijarde eura zbog dominacije Android sistema, iako je kazna smanjena na 4,12 milijardi eura.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: