BIZIT plus

STMicroelectronics gradi fabriku u Italiji

STMicroelectronics će izgraditi fabriku silicijum karbidnih pločica u Italiji vrednu 730 miliona eura. Prvi takav projekat odobren je kao deo napora Evropske unije za približavanje veće proizvodnje čipova u Evropi.

PCPress.rs Image

Nove investicije u proizvodnju čipova

Velika je potražnja za čipovima koji se koriste u svemu, od pametnih telefona do automobila. Međutim, problemi u lancu snabdevanja koji traju skoro dve godine izazvali su haos u nekoliko globalnih industrija, uključujući automobilsku, zdravstvenu i telekomunikacionu.

Da bi povećao proizvodne kapacitete u Evropi, Brisel je u februaru pokrenuo takozvani Zakon o čipovima, koji omogućuje ulaganje 15 milijardi eura dodatnih javnih i privatnih investicija u industriju do 2030. godine, pored 30 milijardi eura već planiranih javnih investicija.

Franco-italijanski kompanija navodi je da će novi integrisani pogon za proizvodnju supstrata od silicijum karbida (SiC) zadovoljiti sve veću potražnju automobilskih i industrijskih kupaca usled prelaska na elektrifikaciju.

Petogodišnja investicija, treba da bude završena do 2026. godine. Planirana su ulaganja od 292,5 miliona eura javnih sredstava iz Italije, uz grantovanje koji je odobrila Evropska komisija.

Pročitajte i:  iMessage i Bing pretraživač izuzeti iz novih tehnoloških pravila EU

„Projekat odobren od strane Italije ojačaće evropski lanac snabdevanja poluprovodnicima. To će nam pomoći da ostvarimo našu zelenu i digitalnu tranziciju“, rekla je izvršna potpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager.

„To će nam obezbediti da naša industrija ima pouzdan izvor inovativnih supstrata za energetski efikasne čipove“. Takođe, ona je navela njihovu značajnu upotrebu u električnim vozilima i stanicama za punjenje.

Proizvođač čipova će izgraditi novu fabriku na lokaciji u Kataniji na istočnoj Siciliji. Izgradnjom nove fabrike otvoriće se oko 700 dodatnih radnih mesta u jednom od siromašnijih regiona zemlje.

Intel je takođe najavio da će izgraditi fabriku čipova vrednu više milijardi evra u Italiji. Intel je pregovorima o sklapanju konačnog dogovora o investiciji.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: