BIZIT plus

Smanjenje broja ransomware napada tokom januara

Najnoviji ransomware izveštaj koji redovno objavljuje GuidePoint Security ukazuje na smanjenje aktivnosti na ovom polju, u odnosu na poslednji kvartal prošle godine. U januaru ove godine bilo je 33 procenta manje prijavljenih žrtava nego u decembru prošle godine, odnosno 60 procenata manje u odnosu na prosek iz novembra i decembra 2023. godine.

PCPress.rs Image

Ipak, još nije vreme za radovanje. Pomenuti podaci su konzistentni sa prošlogodišnjim podacima, kada je početkom 2023. godine takođe bito znatno manje ransomware napada u odnosu na Q4 2022. godine.

SAD je najviše pogođena država, sa 55 procenata ukupnih napada tokom januara. Takođe, neuobičajeno veliki broj napada pogodio je kompanije iz Kanade, Francuske i Velike Britanije.

Kompanije koje se bave proizvodnjom su bile najčešće žrtve napada. Za njima sledi retail industrija (kompanije koje se bave maloprodajom i veleprodajom), sa 7 procenata od ukupnog broja napada. Tehnološke, konsalting, obrazovne i zdravstvene ustanove, kao i pravni sektor, takođe su često napadani, zbog činjenice da takve kompanije obično poseduju velike količine osetljivih podataka, pa je verovatnije da će se odlučiti na plaćanje otkupnine.

Pročitajte i:  Uvodnik: EPS, ransomware i još ponešto

LockBit je grupa koja stoji iza najvećeg broja ransomware napada tokom januara (23 procenta), što je u rangu koji je održavan tokom cele prošle godine (od 19 do 25 procenata, u zavisnosti od meseca).

Izvor: Betanews

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *