Robot kuću gradi: Autonomne mašine sve bolje

Autonomni roboti sve brže napreduju, pa se mešaju u sve sfere ljudskog života. Polako postaju i vešti građevinari, jer im ni slaganje cigala više nije strano.

PCPress.rs Image

Holandski startap Monumental postaje sve napredniji kada je konstrukcija autonomnih robota u pitanju, a u procesu koristi AI, autonomne tehnologije i hardver koji ne košta puno. Tokom 2023. godine su završili svoj prvi veliki projekat, a njihov robot je učestvovao u konstrukciji fasade jedne poslovne zgrade. Budući projekti se fokusiraju na izgradnju kuća za socijalno najugroženije.

Roboti dakle doprinose i poboljšanju društva u celini, budući da su domovi po pristupačnim cenama problem i u nekim razvijenim zemljama. Procenjuje se da je oko 82 miliona građana u Evropi u opasnosti da ostane bez krova nad glavom, a problem je između ostalog i nedostatak radne snage. Monumental je prikupio 25 miliona dolara za proizvodnju autonomnih robota koji bi ovaj problem mogli da ublaže.

Prvi robot kojeg su predstavili liči na minijaturni kamion koji prevozi cigle. To je tek prvi deo – kad materijal stigne na odredište mehaničke ruke nanose sloj maltera na koji potom polažu cigle. Sve izgleda prilično dobro, a jedino pitanje koje se nameće je da li roboti kradu poslove ili rešavaju manjak radnika.

Pročitajte i:  Dvonogi robot kojeg pokreću mišići 

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *