Smart Access Memory na Zen 2 procesorima 

AMD-ova tehnologija Smart Access Memory velika je inovacija i sada je dostupna i korisnicima Zen 2 procesora.

PCPress.rs Image

„Resizable BAR“ – kamen temeljac AMD-ove funkcije Smart Access Memory (SAM)

Sa grafičkom karticom Radeon RX 6000 i motherboard/CPU kombinacijom koja podržava opcionalnu PCIe “Resizable BAR” funkciju, igrači mogu da vide značajna poboljšanja u performansama igara u nekim naslovima, efektivno pružajući korisnicima računara besplatnu nadogradnju performansi. Do sada, CPU su imali pristup 256 MB GPU memorije, veličina raspodele koja je imala puno smisla u ranim 2000-ima. Od tada, veličine GPU memorije su eksplodirale, sa AMD-ovom Radeon vrhunskom serijom RX 6000 grafičkih kartica stiglo se do ogromnih 16 GB GDDR6 memorije.

Zahvaljujući AMD-ovoj Smart Memory Access tehnologiji, AMD svojim procesorima omogućava pristup celokupnom frame baferu serije RX 6000. Zahvaljujući ovom pristupu, AMD korisnici mogu imati koristi od povećanih performansi igara u postojećim naslovima, a programeri mogu iskoristiti taj pristup za dalje poboljšanje performansi u budućim izdanjima igara.

Ova tehnologija će CPU-ima i grafičkim karticama omogućiti da iskoriste bandwidth koja se nudi kroz PCIe 4.0, jer će povećani pristup GPU memoriji nesumnjivo rezultirati povećanim bandwidth korišćenjem. To će reći da će proći neko vreme dok PCIe bandwidth ne postane ograničavajući faktor kod nekih igara.

Pročitajte i:  AMD je lansirao par novih budget čipova u svojoj 8000-seriji, uklanjajući GPU-ove sa svojih APU-ova

Izvor: Overclock3d

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,