AMD Ryzen 5000 skoro duplo brži od prvih Ryzen-a

AMD-ovi Ryzen 5000 čipovi, bazirani na Zen 3 arhitekturi, nude gotovo duplo bolje performanse u odnosu na prvu generaciju procesora originalne Zen arhitekture. To su rezultati portala Golem.de, koji je prikazao da Ryzen 5000 procesori ostvaruju brzine veće i do 80 posto u odnosu na originalne čipove. 

PCPress.rs Image

Ryzen je promenio sve

Prisetimo se da je Ryzen 1000 serija izašla u martu 2017. godine, a od tad, za malo manje od četiri godine, prošle su četiri generacije čipova. Time je nastala i velika razlika u performansama, a sa novim čipovima serije 5000, ona je stvarno drastična. Originalni Ryzen procesori napravili su do sada najveći skok, sa 52% IPC (instructions per clock), dobitka u ostvarivanju brzine, u poređenju sa prethodnim AMD Excavator čipovima. Zen+ je imao unapređenje od 3%, Zen 2 od nekih 13%, a Zen 3 oko 20% u ukupnom povećanju brzine.

Slično se moglo videti i na polju mobilnih procesora, a Ryzen čipovi su uspeli da preokrenu tržišnu situaciju i sada su zapravo prodavaniji od ljutog konkurenta iz Intela. Podsetićemo vas na naš prikaz uređaja koji koriste ove procesore (reč je o sjajnom ASUS Zephyrus ROG 14 laptopu) i preporučiti da se i sami uverite u naše reči.

Pročitajte i:  AMD Ryzen 8700G "delidded" – radi na 25 stepeni Celzijusa manje i do 17% brže

Izvor: techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,