Snalaženje bez interneta: Apple sprema offline mape

Apple Maps postoje još od 2012. godine, a uprkos tome još uvek ne mogu da ponude sve što Google Maps ima već neko vreme. To ne znači da se ne pokušava – mape koje mogu da se koriste bez internet konekcije su najnovija opcija.

PCPress.rs Image

Kada se na jesen bude pojavio iOS 17, Apple će predstaviti mape koje mogu da se preuzmu i koriste i kad nema interneta. U pitanju je važna funkcija za one koji koriste i vole online mape, a Google je nudi već godinama. Offline mape su razlog zbog kojeg mnogi radije biraju Google Maps, a to bi uskoro moglo da se promeni.

Oni koji su testirali funkciju u okviru beta verzije operativnog sistema kažu da je preuzimanje mapa jednostavno i da jako liči na proces u okviru Google Maps. Dovoljno je da se potraži neko mesto, jer se taster za preuzimanje mape pojavljuje čim se otvori tražena mapa. Tu su i druge korisne funkcije, recimo ona preko koje može da se podesi da se mape preuzimaju samo kada je dostupna Wi-Fi konekcija.

Pročitajte i:  I Google Maps dobija AI pojačanje

Mnogo je situacija u kojima su offline mape važne – oni koji su putovali po zabačenim predelima to vrlo dobro znaju. Korisne su i kada ste u drugoj zemlji, a ne želite da trošite mobilni internet. Zbog toga Google offline mape nudi još od 2015. godine (jednostavnije su mogle da se preuzimaju još 2012). Osam godina kasnije Apple se uključuje u trku, što je prevelika razlika kada su ovako važne funkcije u pitanju.

Korisnici koji su isprobali offline Apple mape kažu da je interfejs skoro identičan kao kod Google Maps. Google mape zauzimaju nešto manje prostora na telefonu, ali Apple mape nude više informacija o firmama i drugim važnim lokacijama.

Ako se zanemare sitne razlike, iskustvo je isto. To ne znači da su Apple Maps sustigle Google – potrebno je bar još nekoliko funkcija, recimo Google Maps „Popular Times“ koja nudi informacije o tome u koje doba dana je najveća gužva u nekom restoranu ili baru.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,