ERP 2024

Intel gasi svoju NUC seriju mini PC računara

Još od 2012. godine, Intel dizajnira i prodaje sopstvenu liniju mini PC računara. Next Unit of Computing (NUC) prvobitno je bila zamišljena kao mini zamena za desktop, ali tokom godina prerasla je i u kompaktne radne stanice, mini gaming sisteme, a upotrebljavani su čak i kao mini serveri sa višestrukim Ethernet portovima.

PCPress.rs Image

Međutim, izgleda da Intel NUC računari odbrojavaju svoje poslednje dane. Intel je odlučio da prekine direktne investicije u Next Unit of Compute poslovanje. Iako nije najjasnije šta se tačno pod tim misli, izgleda da će podržavati NUC proizvode svojih partnera, ali da u budućnosti neće nuditi sopstvene računare iz te serije. Tome u prilog ide i navod da će kompanija i dalje podržavati postojeće NUC proizvode koji su na tržištu, u smislu izrade novih drajvera i BIOS update-a, za nedefinisan vremenski period.

Prvi NUC bio je zasnovan na trećoj generaciji Intel Core čipova, sa Ivy Bridge arhitekturom. Ideja je bila da se brzina, veličina i mala potrošnja ultrabook-ova iskoristi u dekstop okruženju, pri čemu su veliki i (često) ružni poslovni PC računari mogli da se zamene sa malim, elegantnim mini računarom. Iako NUC računari nisu uspeli da ostvare toliki proboj u desktop tržištu kao ultrabook-ovi među laptop računarima, ipak su činili značajan deo poslovnog PC tržišta. Ovakve modele u svojoj ponudi imaju praktično svi veći proizvođači računara.

Pročitajte i:  Neki Intel procesori izgubili su skoro 9% performansi gotovo preko noći

Odluka da se ugasi ova linija je finanijske prirode. Intel je imao nekoliko prilično „teških“ finansijskih kvartala, nakon što je zaustavljen nagli rast tržišta uzrokovan pandemijom, pa se kompanija suočila sa finansijskim gubicima u dekstop i workstation segmentu poslovanja. To je samo jedan u nizu poteza koji je povučen kako bi se konsolidovalo poslovanje, jer je kompanija već završila jedan talas otpuštanja radnika i smanjenja plata direktorima, a u aprilu je objavljeno da se planira prodaja serverske divizije.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,