TrendMicro

SnapTube: 40 miliona korisnika preuzelo aplikaciju sa opasnim malverom

Još jedna popularna Android aplikacija obeležena je kao opasna po korisnike, a radi se o SnapTube apliakciji koja omogućava preuzimanje YouTube i Facebook video sadržaja.

PCPress.rs Image

Malicioznu aplikaciju je preuzelo više od 40 miliona korisnika, a problem je u tome što, dok korisnici uživaju u preuzetim sadržajima, softver aplikacije u pozadini obavlja i druge operacije, koje su najpre u vezi sa prikazivanjem i naplaćivanjem marketinških sadržaja. Naime, SnapTube na pogođene uređaje isporučuje „nevidljive“ reklame, i tako generiše lažne klikove i kupovine. Reklame se ne pojavljuju na ekranima, tako da korisnici nisu ni svesni da se reklamiranje događa, a aplikacija je otišla još dalje od pukog generisanja klikova, budući da aktivira i premijum usluge, te korisnike bez njihovog znanja pretplaćuje na servise koji se plaćaju.

PCPress.rs Image

Aplikacija nikada nije stigla na Google Play Store, budući da kompanija ne favorizuje aplikacije za preuzimanje video sadržaja, a li je developer Mobiuspace preko prodavnica drugih kompanija ipak uspeo da dođe do više od 40 miliona žrtava. Korisnicima se savetuje da pažljivo prate transakcije, te da prijave svaku koja im se učini kao sumnjiva, i da uklone aplikaciju ukoliko su je ranije preuzeli.

Pročitajte i:  Chrome ekstenzija krade kriptovalute

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,