Snimanje optičkih diskova

Optičke medije za snimanje podataka stigla je sudbina nekadašnjih disketa. Suviše su spori i ograničenog kapaciteta za moderne potrebe, pa su čak i poslednje inkarnacije Blu‑ray medija neadekvatne za današnje vreme terabajtnih diskova, memorijskih kartica velikog kapaciteta i lako dostupnih multimedijalnih sadržaja 4K rezolucije na brzoj Internet vezi. Ipak, ima trenutaka kada treba snimiti nešto na optičke diskove, recimo za dodatno čuvanje važnih podataka, muzičku kolekciju, multimedijalne sadržaje ili kopiju sistema napravljenih nekim od programa za backup.

PCPress.rs ImageBurnAware je jedno od dobrih rešenja za snimanje optičkih medija, a zavisno od uređaja ugrađenog u računar može da podrži različite varijante CD, DVD i Blu‑ray formata. Opcije programa podeljene su u nekoliko grupa, prema tome da li se radi o snimanju podataka, multimedijalnih sadržaja, slika diska ili korišćenju neke od dodatnih opcija. U slučaju multimedijalnih diskova, podržano je snimanje audio CD‑ova, pravljenje MP3 kompilacija, ripovanje audio‑diskova ili snimanje nekih varijanti video‑diskova.

Izabrani podaci se mogu snimiti na disk uz opcionu mogućnosti da se veća količina podatka (recimo slika sa rezervnom kopijom diska) razdeli na više diskova. Grupa opcija za rad sa slikama diskova u ISO formatu omogućava snimanje, kopiranje, kreiranje, raspakivanje i pravljenje sistemskih diskova. BurnAware sadrži i opciju za oporavak nečitljivih diskova, ali ova opcija nije svemoguća i uspeh zavisi od toga koliko je disk oštećen ili ogreban, kao i od samog optičkog uređaja.

Program BurnAware dostupan je u tri verzije sa različitim rasponom mogućnosti. Osnovna verzija je BurnAware Free, i kao što joj naziv kaže, može se koristiti besplatno. Ova verzija uključuje standardne opcije za snimanje i kopiranje različitih vrsta diskova i sasvim je dovoljna za većinu korisnika. Verzija Premium potrebna je za kopiranje sa diska na disk, izdvajanje pesama sa audio CD‑ova i vraćanje podataka sa oštećenih diskova. Najjača verzija Pro potrebna je samo onima koji koriste program za komercijalne potrebe i snimaju na više uređaja istovremeno.

Napredne verzije programa BurnAware dostupne su u vidu probne verzije koja nudi punu funkcionalnost svih opcija, ali je period korišćenja ograničen na svega 10 dana. Po isteku ovog roka, neophodno je registrovati program, ili se vratiti na besplatnu verziju. U instalaciju besplatne verzije uključen je i nepotreban dodatak Adware Web Companion, pa pri instalaciji treba obratiti pažnju i isključiti ovaj softverski krš. Za dodatne informacije o programu BurnAware posetite www.burnaware.com.

(Objavljeno u PC#255)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,