BIZIT plus

SoftBank planira ulaganje od 35 miliona dolara

SoftBank-a je ušla u pregovore za ulaganje vredno 35 miliona dolara u indijsku firmu za servis i popravku automobila GoMechanic.

PCPress.rs Image

Kompanija GoMechanic osnovana je 2016. godine

SoftBank-a je godinama podržavala kompanije u Indiji, investirajući blizu 4 milijarde dolara samo prošle godine. Neke od njenih investicija uključuju firmu za digitalna plaćanja Paytm i obrazovnu firmu Unacademy.

Međutim, rukovodioci investicione industrije kažu da je SoftBank-a počela da uzima odmereniji pristup svojim investicijama nakon globalnih tehnoloških problema.

Prošlog meseca, Masayoshi Son rekao je da će SoftBank-a ove godine investirati mnogo manje nego 2021. godine. Manja ulaganja su posledica nakon rekordnih kvartalnih gubitka od 26,2 milijarde dolara koje je kompanija imala u svom Vision fondu.

Pregovori sa kompanijom GoMechanic su u ranoj fazi vode i procenjuju se na oko 600-700 miliona dolara, pri čemu malezijski suvereni fond Khazanah i postojeći investitor Tiger Global takođe planiraju ulaganja.

Kompanija GoMechanic je servisirala i popravila više od dva miliona automobila u Indiji preko svojih servisnih centara.

SoftBank je u pregovorima sa kompanijom GoMechanic više od devet meseci. Pregovori su u početku bili neugodni zbog zahteva indijske firme i procene vrednosti od milijardu dolara.

Kompanija GoMechanic je prošle godine procenjena na 300 miliona dolara. Kompanija trenutno ima bruto godišnji prihod od oko 40 miliona dolara.

Prema izveštajima, SoftBank-a je počekom maja svojim investicionim fondovima napomenula da u ranim fazama ulažu manje iznose i da troše više vremena i posvećuju veću pažnju.

Rukovodioci SoftBank-e fokusirali su se početkom 2022. godine na investicije u ranoj fazi. Polovi su iznosili vrednosti od oko 50 miliona dolara ili manje. To je promena u strategiji. Korporacija je ranije obično realizovala veće poslove u kasnoj fazi.

Drugi Vison fond SoftBank-e vredan 40 milijardi dolara manji je od prvog fonda koji ima vrednost od 100 milijardi dolara. U avgustu je korporacija navela da će ograničiti drugi fond na upravljanje svojim trenutnim portfoliom investicija.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: