BIZIT plus

Solar Foods: “Brašno” od ugljen-dioksida

Većina procesa koji su u vezi sa proizvodnjom hrane uključuje povećanu emisiju ugljen-dioksida, pa upravo zbog toga mnogi pozivaju na smanjenje potrošnje mesa, te neke kompanije, poput Impossible Foods, kreiraju i sopstvene „mesne“ proizvode koji u sebi nemaju ni gram pravog mesa.

PCPress.rs Image

Pored već poznatih tu su i neke nove kompanije koje bi mogle da utiču na promene u okviru prehrambene industrije, a Solar Foods ide najdalje od svih, budući da tvrdi da bi hrana mogla da se proizvodi samo od vazduha. Novi proizvod poneo je ime Solein, a sličan je proteinu koji može da se nađe u pšenici, samo što nastaje od ugljen-dioksida iz vazduha. To znači da ne samo da je novi proizvod dobar za planetu, već je i proizvodnja održiva, budući da se ugljen-dioksid konstantno proizvodi.

U kombinaciji sa vodom i obnovljivim izvorima električne energije iz ugljen-dioksida tako može da nastane protein koji podseća na pšenično brašno, koje potom može da se koristi kao zamena za poznate tipove brašna.

Pročitajte i:  Kuhinja budućnosti: Kad robot sprema šnicle

Kompanija se nada da će se proizvod na tržištu pojaviti već 2021. godine, što možda nije dobra vest za hedoniste, ali svakako jeste za planetu, te sve one koji žive u skladu sa parolom „Ne živim da bih jeo, jedem da bih živeo.“

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: