Solarni brod čisti plastiku iz okeana

Hibridni brod Manta napravljen je da uklanja plastični otpad iz okeana, a u pitanju je ekološko plovilo koje za kretanje uglavnom koristi solarnu energiju. Očekuje se da iz vode ukloni između pet i deset tona otpada godišnje.

PCPress.rs Image

Ekološka grupa Earth Island Institute je početkom 2020. godine podnela tužbu protiv nekoliko velikih kompanija koje se smatraju najvećim zagađivačima, i koje javnost obmanjuju u vezi sa tim koliko plastike recikliraju. Od tuženih kompanija se tom prilikom zatražilo da preuzmu odgovornost za „gušenje ekosistema plastikom“, i da prestanu da javnosti nude poluinformacije zbog kojih građani osećaju kao da se o okruženu dovoljno brine. U saopštenju je moglo da se pročita  da će do 2050. godine u morima i okeanima biti više plastike nego ribe, a odgovorne su, tvrde ekolozi, najpre kompanije koje prednjače u proizvodnji plastične ambalaže.

Džinovski solarni brod Manta bi mogao da posluži kao deo rešenja, budući da je dizajniran da sakuplja, tretira i prerađuje velike količine plastičnog otpada iz okeana. Plovilo u najvećem delu koristi solarnu energiju, a 75% svih operacija može da obavlja samostalno. Očekuje se da zaplovi već 2024. godine, te se uhvati u koštac s otpadom koji ugrožava mnoge okeanske vrste.

Pročitajte i:  Solarna kuća za život na slobodi

Izvor: Mashable

Facebook komentari: