ePlaneta

Za ljude i životnu sredinu: GTC objavljuje svoj prvi ESG izveštaj

Globe Trade Center je 31. maja predstavio svoj prvi ESG izveštaj (environmental, social and governance), sumirajući dostignuća Grupe tokom 25 godina poslovanja na šest tržišta.

PCPress.rs Image

Izveštaj za 2020. godinu predstavlja jedinstvene podatke o učešću GTC-a u održivom razvoju, odgovornoj izgradnji i upravljanju imovinom, saradnji sa lokalnim zajednicama i odgovoru na očekivanja zainteresovanih klijenata. GTC je prvi među komercijalnim izvođačima koji je predstavio ESG izveštaj na tržištu.

Fokus na životnoj sredini

GTC je dugo godina posvećen stvaranju prvatne i poslovne imovine sa fokusom na zaštitu životne sredine na svim svojim tržištima u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Sveobuhvatan sažetak četvrt veka dugog prisustva u industriji, zajedno sa detaljnim informacijama o svim ulaganjima i uticaju na životnu sredinu, prikazan je u izveštaju ESG za 2020. godinu – prvom dokumentu ove vrste u istoriji GTC-a, koji pruža jedinstveni uvid u pristup Grupe održivom razvoju i odgovornim poslovnim principima. GTC je takođe prvi komercijalni izvođač koji je objavio sveobuhvatan pregled svojih aktivnosti na tržištu.

„Već 25 godina uspešno razvijamo svoje poslovanje zasnovano na kvalitetnoj ponudi, dugoročnim odnosima sa našim zainteresovanim stranama i transparentnosti našeg poslovanja. Izveštaj ESG-a za 2020. detaljan je odraz našeg pristupa, i demonstrira našu četvrt veka dugu istoriju i razvoj kroz raznovrsna i jedinstvena tržišta nekretnina u Centralnoj Evropi. Osnivanjem GTC Grupe kao ljudi: naših zaposlenih, zakupaca i investitora, i ambicije da u nekretninama pružimo rešenja koja poboljšavaju kvalitet njihovog života, želimo da budemo kristalno jasni u izveštavanju o svom uticaju na neposredno okruženje. Stoga sam uzbuđen što ću podeliti prvi izveštaj ESG-a Globe Trade Center-a, napravljen sa potrebama naših ključnih stejkholdera i naše zajedničke odgovornosti za životnu sredinu“ – komentarisao je Yovav Carmi, predsednik Upravnog odbora GTC-a.

Pročitajte i:  NIS: Partner zajednice u održivom razvoju

Izveštaj je bogat podacima o učincima GTC-a na svim tržištima – Poljskoj, Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji. Posebna pažnja posvećena je pandemiji COVID-19, jer je 2020. godina donela pravi izazov u razvoju i negovanju odnosa između stanara i izvođača. Ipak, GTC je dokazao svoju sposobnost i potvrdio da je društvena odgovornost sastavni deo strategije Grupe bez obzira na okolnosti. Zahvaljujući pristupu, ključni pokazatelji učinka GTC-a ostali su na zadovoljavajućem nivou i do kraja 2020. godine se možemo pohvaliti visokom stopom zakupa prostora i kancelarija. Učestvujući u reaktivnom dijalogu i prilagođavajući svoje poslovanje neizvesnoj i promenljivoj realnosti, GTC je uspeo da održi visoku popunjenost i u svojim tržnim centrima, sa novim važnim maloprodajnim sidrima spremnim da se obavežu na nove prodavnice. Povrh toga, po prvi put u istoriji Grupe, dva entiteta: Globe Trade Center S.A. i GTC Real Estate Development Hungari Zrt, dobili su investicioni rejting od BBB- / sa stabilnim izgledima.

Praktična poboljšanja u potrošnji energije

Poštujući visoka očekivanja zainteresovanih strana i negujući odgovornost prema zajednici, GTC je značajno poboljšao svoje poslovanje na polju uticaja na životnu sredinu. Grupa je smanjila potrošnju električne energije za 193.195 Mwh, što je za 10% manje nego u 2019. godini, a smanjila je potrošnju vode za 36% (325.353 m3) u poređenju sa prethodnom godinom. Takođe je smanjena emisija CO2, ograničavajući ih na 108.069 tCO2e u 2020. Pored toga, programi angažovanja i razvoja zajednice sprovedeni su u 91% objekata pod operativnom kontrolom GTC Grupe. Podržano je 145 institucija i organizacija u različitim projektima CSR-a.

Pročitajte i:  Kompanija NIS objavila izveštaj o održivom razvoju za 2023. godinu

PCPress.rs Image

„Industrija nekretnina igra važnu ulogu u ublažavanju klimatskih promena i smanjenju rizika po životnu sredinu. Postavili smo sebi za cilj izgradnju i upravljanje imovinom koja ispunjava najviše ekološke standarde, preduzimanjem oštrih mera za ograničavanje nepovoljnih promena u životnoj sredini na svim nivoima – strateškom, finansijskom i razvojnom. Godine 2020. razvili smo i primenili „Okvir zelenih obveznica“, koji definiše smernice za izdavanje zelenih obveznica od kompanija iz naše Grupe. Ovako prikupljena sredstva koristiće se za finansiranje ili refinansiranje postojećih i budućih projekata koji promovišu održiva rešenja i upotrebu alternativnih izvora energije. Prvo izdanje desetogodišnjih obveznica u okviru zelenih obveznica, koju je agencija Scope Rating ocenila kao investiciju, na mađarskom tržištu završeno je u decembru 2020. godine, u ukupnom iznosu od 110 miliona evra. A ulaganje u naša postojeća imanja za poboljšanje njihovog uticaja na životnu sredinu se isplati. U 2020. godini naše poslovne zgrade Matrik A i Matrik B u Zagrebu dobile su LEED certifikat na najvišem mogućem nivou Platine. Ne nameravamo da se zaustavimo na tome – trenutno dobijamo sertifikat za sve zgrade u izgradnji, kao i za već završene projekte na svim tržištima u centralnoj i istočnoj Evropi “- komentarisao je Ariel Ferstman, finansijski direktor GTC-a i član upravnog odbora.

Pročitajte i:  Paneli na usijanom limenom krovu

GTC Group posluje u 6 evropskih zemalja, upravlja sa 48 zgrada i nudi svojim klijentima 752.500 kvadratnih metara komercijalnog prostora vrhunskog kvaliteta, razvijenog na principu poštovanja potreba ljudi i životne sredine. Trude se da smanje uticaj na svoje neposredne zajednice, ispunjavajući 10 od 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, uključujući čistu i pristupačnu energiju, između ostalog razvijajući održive gradove i osiguravajući odgovornu potrošnju i proizvodnju. Svi novi razvojni uslovi i, tamo gde je to moguće, oni koji su već završeni ispunjavaju najstrože ekološke kriterijume i obezbeđuju najviše sigurnosne standarde. Kao rezultat toga, 84% imovine, ukupne vrednosti 1,6 milijardi evra, ima LEED i BREEAM ekološke sertifikate.

Kompletan izveštaj o GTC ESG za 2020. godinu može se preuzeti na www.esg.gtc.com.pl.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,