Sonda s Marsa poslala poslednju fotografiju

InSight sonda koja se nalazi na Marsu je poslala nešto što bi mogla da bude poslednja poruka, pa bi istorijska misija tako mogla da uđe u završnu fazu.

PCPress.rs Image

Nakon što je sletela na Mars, InSight kapsula je instalirala osetljivi seizmometar Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS). Pošto je zabeležio prvi potres u aprilu 2019, SEIS je snimio još nekoliko desetina „marsotresa“, a snimci su dostupni i običnim smrtnicima koji su zainteresovani za ponašanje Crvene planete.

Snimljene vibracije su obrađene tako da ljudsko uho može da ih čuje, a još uvek je nejasno šta je izazvalo prvi zabeleženi potres. Novi događaji su bili bliži onome što su naučnici očekivali da čuju, te su više podsećali na potrese koji su se od ove planete i očekivali. Stručnjaci su prvo morali da protumače kako da vibracije potresa izdvoje od onih koje prave marsovski vetrovi, te kretanje rovera, a u tome uspeli zahvaljujući činjenici da je InSight opremljen osetljivim instrumentima koji su dizajnirani za proučavanje unutrašnjosti planete.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

Mars se od Zemlje razlikuje po tome što nema više tektonskih ploča, ali drugi procesi unutar planete stvaraju unutrašnje vibracije, a pretpostavlja se da se radi o udarima meteora, gravitacionom uticaju Marsovih satelita i vulkanskim aktivnostima. Proučavanje potresa bi naučnicima trebalo da omogući da bolje razumeju unutrašnje procese planete, kao i to da li je kora u čvrstom ili tečnom stanju i koje je debljine.

InSight bi uskoro mogao da se ugasi (primarna misija se završila u decembru 2020, a produžena traje do kraja 2022. godine), budući da se na solarnim panelima već nakupilo prašine. Zbog toga su podaci o najjačem marsotresu do sada još dragoceniji, a ima još vremena za detaljnije informacije o prirodi potresa, te za detektovanje novih.

Posle četiri godine i 1.445 marsovskih dana InSight je poslao poruku da ostaje bez energije. NASA je zbog toga objavila fotografiju koja će vrlo verovatno biti posljednja. Sonda je od decembra 2018. bušila tlo, proučavala meteorološke pojave, beležila potrese i udare asteroida na površinu Marsa, snimala zvukove i otkrivala nove stvari o Crvenoj planeti. InSight je dakle ispunio očekivanja, a na zemlju je između ostalog poslao i ovo: „Ne brinite za mene, moje vreme ovde je bilo produktivno“.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,