Data centri 2024

Sony Alpha 7/7R

Ponovo Sony i ponovo prvi put na svetu. Reč je o dve slične kompaktne kamere punog formata, prvi put sa izmenjivom optikom i mnogo megapiksela. Pogledajmo šta podrazumeva ova full‑frame grana foto‑aparata.

Sony Alpha 7R pozadiVeć smo prikazali model RX1, prvu kompaktnu full‑frame kameru sa fiksnim objektivom. Sony nas je vrlo brzo iznenadio modelima Alpha 7 i Alpha 7R kojima je, uz očito opredeljenje za uvođenje velikog senzora u kompaktni svet, dodao i sistem izmenjive optike. Tela oba aparata izrađena su od legure magnezijuma i skoro su ista – sa elektronskim tražilom smeštenim u klasičnoj DSLR „grbi“, nalik pentaprizmi, izbačenim rukohvatom i mnoštvom manuelnih kontrola. Oba tela projektovana su oko Sony NEX E navoja i odlično zaštićena od prodora vlage i prašine. Da biste shvatili da aparat ipak poseduje atribute kompaktnosti, spomenućemo da je samo malo veći od prethodnog full‑frame RX1 modela, odnosno da je istih dimenzija kao, recimo, Olympus OM‑D E‑M1. Dakle, mnogo je manji od bilo koje klasične DSLR kamere punog formata sa izmenjivom optikom.

Razlike između 7 i 7R su zapravo u unutrašnjosti. Model A7 je jeftiniji, ima low‑pass filter, hibridni (on‑chip phaze detection) autofokus i senzor rezolucije 24 Mp, dok je A7R bez low‑pass filtera, ima contrast‑detect autofokus i zastrašujućih 36 Mp (verovatno senzor kao onaj u Nikon D800 kameri). Vredi pomenuti i novi BIONZ X procesor slike, XGA OLED elektronsko tražilo, ugrađen WiFi sa NFC podrškom i 60p podršku kod snimanja punog HD videa.

Sony Alpha 7R spredaBIONZ X procesor slike je znatno moćniji od prethodne generacije. Omogućena su tri ključna unapređenja. Prvi je sofisticirani sistem izoštravanja koji ne ugrožava fine detalje snimka. Drugi je smanjenje efekta difrakcije koja nastaje kod manjih otvora blende – sistem je sličan onome koji je Fujifilm predstavio kod modela X100S (Lens Modulation Optimization), pa se s pravom može očekivati da to zaživi i kao trend u narednom periodu. Treće podržano unapređenje odnosi se na selektivno smanjenje šuma koje podrazumeva identifikaciju specifičnih delova slike i graničnih ivica među njima, te adekvatnu (različitu) redukciju „zrna“.

Ovakav novi full‑frame sistem mora se podupreti i odgovarajućom optikom, pa su, za kraj ove ili februar sledeće godine, najavljeni objektivi 24‑70 mm/f4 (Carl Zeiss), 70‑200 mm/f4, 35 mm/f2,8 i 55 mm/f1,8. Svi objektivi će biti zaštićeni od prodora vlage i prašine, pri čemu će zum optika imati optičku stabilizaciju slike, dok je prime objektivi neće imati. Do tada će uz Alpha 7 biti na raspolaganju objektiv 28‑70 mm/f3,5‑5,6, dok se pretpostavlja da će Alpha 7R u ponudi biti sa objektivom 35 mm/f2,8. Naravno, oba tela mogu koristiti optiku sa E i A navojima uz dve opcije. Prva je ta da se koristi ceo senzor (s jakom vinjetom), a druga je Crop režim, kada će rezolucija pasti na 15 Mp za A7R, odnosno 10 Mp za A7 model (1,5x). Pretpostavlja se da će uz Sony Alpha 7 i 7R moći da se koriste i objektivi drugih firmi uz odgovarajuće konvertere (Canon FD, Nikon F, Pentax K i Leica M).

Oba modela koja predstavljamo namenjena su i video‑entuzijastima. Pored punog HD formata (AVCHD kodek) i stereo‑zvuka, video‑režim izdašno koristi prednosti Bionz X procesora slike, računajući tu nove sisteme izoštravanja i redukcije šuma. Video se može snimati iz bilo kog režima pritiskom na crveni taster. Moguća je manuelna kontrola ekspozicije i nivoa zvuka, a na raspolaganju su i Focus Peaking (naglašavanje izoštrenog dela) i Zebra pattern (crno‑bele dijagonalne linije koje naglašavaju podesivi nivo korektnosti ekspozicije). Pomenimo i mogućnost snimanja nekomprimovanog videa preko HDMI kontakta.

Ugrađena podrška bežičnoj vezi (WiFi) omogućava komunikaciju sa Android uređajima uz pomoć Sony‑jeve PlayMemories Mobile aplikacije, preko koje se mogu prebacivati i dalje deliti i već snimljeni fajlovi sa same kamere, a NFC podrška je tu da olakša brzo uparivanje uređaja. Sony očito eksperimentiše s mnogo paralelnih koncepata: uvođenje punog formata u kompaktni svet, prvo sa modelom RX1 i fiksnom optikom, pa potom i Alpha 7/7R serije govori da nas u ovoj branši čeka interesantna jesen, a i zima.

  Sony Alpha 7 Sony Alpha 7R
Senzor slike (35,8×23,9 mm) CMOS (24 Mp), 6000×4000 (35,9×24 mm) CMOS (36 Mp), 7360×4144, nema low-pass filter
Video-format

MPEG-4 / AVCHD, 1920×1080 (60p, 24p)

Osetljivost (ISO)

100 – 25.600

Blic

Eksterni, preko Multi Interface šina (opciono)

Memorija

SD / SDHC / SDXC, Memory Stick Duo / Pro Duo / Pro-HG Duo

Kontakti

USB 2.0, mikro HDMI 4K

Wireless

WiFi NFC

Baterija

Lithium-Ion NP-FW50 (340 ekspozicija)

Dimenzije

127×94×48, oko 470 grama

Nenad Veljković

Facebook komentari:
SBB