Sony će ovog leta konačno otključati proširivi SSD slot na PlayStation 5

Sony PlayStation 5 dolazi sa proširivim unutrašnjim M.2 SSD slotom, kojem je prilično lako pristupiti. Međutim, otkako je konzola lansirana prošle godine, mogućnost proširenja skladišnog prostora zaključana je putem softvera, što ostavlja korisnike da se oslanjaju na spoljno skladište putem USB-a.

PCPress.rs Image

Očekuje se novo ažuriranje firmware-a

Kompanija sada navodno planira da uradi nadogradnju koja će konačno omogućiti korisnicima da dodaju više prostora za skladištenje. Očekuje se da će Sony ovog leta objaviti novo ažuriranje firmwara-a za konzolu, navodi se u izveštaju Bloomberga. Izveštaj takođe sugeriše da će ovo novo ažuriranje otključati veće brzine ventilatora za hlađenje, kako bi se osiguralo da se toplotna energija unutar konzole drži pod kontrolom. To ima smisla, jer bi napajanje dva SSD-a istovremeno moglo da proizvede još toplote. PlayStation 5 dolazi sa unutrašnjim SSD diskom od 825 GB, ali korisniku je na raspolaganju samo 667 GB za skladištenje igara, aplikacija i medija. To otežava upravljanje velikom bibliotekom, posebno ako ste koristili PlayStation 4 ili PlayStation 4 Pro. Kada se sekundarni priključak za internu memoriju otključa, korisnici će moći da dodaju više prostora za skladištenje na konzolu.

Pročitajte i:  Microsoft pravi „Zvezdanu kapiju“

Kad smo kod toga, Sony tek treba da razjasni listu kompatibilnih nezavisnih SSD-ova.  Tokom izlaska PlayStation 5 na tgržište u novembru prošle godine, Western Digital je reklamirao SN850 PCIe Gen 4 M.2 NVMe SSD kao kompatibilan sa PS5. Prema Sony-u, drive bi trebalo da ispunjava određene parametre performansi kako ne bi kvarili iskustvo nove konzole. Prema specifikacijama, Sony PlayStation 5 dolazi sa PCIe Gen 4 drive-om sa maksimalnom propusnom širinom od 5,5 GB / s. To bi moglo značiti da će i za sekundarni slot biti potreban drive koji je u skladu sa tako velikim brzinama.

Samsung, Western Digital i razne druge marke nude PCIe Gen 4 SSD; međutim, još uvek čekamo potvrdu kompanije Sony o tome koje drive-ove ćemo koristiti sa novom konzolom. Korišćenjem SSD memorije velike brzine, Sony nudi znatno smanjeno vreme učitavanja čak i na igrama koje zahtevaju najviše resursa. Ovo je slično onome što Microsoft nudi sa svojim novim Xbox Series X i Series S konzolama. Međutim, nove Xbox konzole nude i “Quick Resume” funkciju koja vam omogućava da se vratite u igru bez da je morate ponovo učitavati.

Pročitajte i:  Olakšana popravka Microsoft Surface uređaja 

Izvor: Xda-developers

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,