Botovi društvenih mreža su pomogli GameStop-u?!

Izgleda da je haos sa GameStop-om uglavnom rezultat proizvoda Reddita i trgovinskih aplikacija poput Robinhood-a, ali se čini da neki od njih nisu ljudi. Prema Reutersu, firma za sajber bezbednost PiiQ Media utvrdila je da su ljudi koristili botove za društvene medije za promociju GameStop-a i Dogecoin-a. Objave na Facebook-u, Instagramu, Twitter-u i YouTube-u skakutale su po ključnim rečima poput GME, a to predstavlja ključnu reč i poziv na akciju GameStop-a.

gamestop zatvara radnje

Desetine hiljada naloga

Takvih naloga ima na desetine hiljada, objavio je PiiQ u svom izveštaju. Nije sigurno ko stoji iza botova niti koliko su oni bili efikasni. Šef Reddita, Steve Huffman, rekao je Kongresu na saslušanju da ne misli da su botovi igrali značajnu ulogu u spremanju kupovine akcija, iako je njegova sposobnost praćenja botova izvan Reddita ograničena.

Nova otkrića mogu svejedno stvoriti zabrinutost. Iako se čini da je aktivnost Reddita bila usmerena na kažnjavanje prodavaca na kratko, botovi otvaraju mogućnost da zlonamerni akteri ili daju zamerke u GameStop kampanji ili da mogu manipulisati tržištem. Društvene mreže će možda morati da pojačaju svoje napore da uklone botove u budućnosti.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: