BIZIT plus

Sony koristi AI kako bi zamenio bubnjare

Sony je najnovija kompanija koja se upustila u projekat AI muzike. Kompanija je ove nedelje otkrila da su njeni istraživači stvorili model mašinskog učenja koji može da stvori muzičku liniju bubnja. Kako poručuju iz Sony-ja, veštačka inteligencija sposobna je da sastavi „muzički verodostojne“ obrasce udara bubnjeva na osnovu postojećih instrumenata koji se koriste u pesmi.

PCPress.rs Image

Da bi obučili AI sistem, Sony-jevi istraživači prikupili su podatke iz 665 različitih pesama iz širokog spektra žanrova, uključujući pop, rock i elektroniku. Sve pesme sadrže ritam instrumente, bas i bubnjeve koji su bili dostupni kao zasebni audio zapisi od 44,1 kHZ. Pomoću kontekstualnih signala tih numera, istraživači su stvorili udarce bubnja podešavajući semplove bubnjeva na sve amplitudne vrhove. AI sistem uslovno generiše obrasce udarca bubnja na osnovu karakteristika drugog materijala koji se postavlja oko njega, bez obzira na tempo pesme i promene brzine ili trajanje.

PCPress.rs Image

Sony nije jedina kompanija koja se igrala sa muzikom koju stvara AI. Facebook je koristio veštačku inteligenciju za pretvaranje muzike jednog žanra u bilo koji drugi žanr. Google je takođe eksperimentirao sa AI-jevom sposobnošću da stvara umetnost, stvarajući projekat nazvan Magenta koji ima zadatak da stvara muzičke i vizuelne kreacije. Drugi su uspeli da koriste mašinsko učenje za stvaranje beskonačnih gitarskih rifova i kompletnih mjuzikla, mada su rezultati prilično diskutabilni u pogledu kvaliteta.

Pročitajte i:  Pesma koju je napisao AI postala viralna

Izvor: Engadget

Facebook komentari: