Sony pokreće novu kompaniju za svemirske lasere

Sony je formirao novu kompaniju koja će proizvoditi i isporučivati uređaje koji omogućavaju malim satelitima u orbiti da komuniciraju jedni sa drugima putem laserskih zraka.

PCPress.rs Image

Korišćenje laserske tehnologije za komunikaciju

Kompanija Sony Space Communications Corp, trebalo bi da iskoristi prednosti laserske tehnologije kako bi se izbeglo usko grlo radio frekvencija. Uređaji će raditi između satelita u svemiru i satelita koji komuniciraju sa zemaljskim stanicama.

Kompanija nije rekla kada očekuje da prvi uređaj bude spreman za rad u svemiru. Takođe, još uvek nije poznato da li već ima postojeće kupce i koliko je novca do sada uložila u tehnologiju.

Postoji otprilike 12.000 satelita u orbiti. Predviđa se da će se taj broj brzo povećati u narednim godinama kako kompanije smanjuju troškove lansiranja stvari u svemir. Takođe, kompanije poput Amazona i SpaceX-a grade ogromne mreže nisko-zemaljskih satelita za prenos podataka širom sveta.

„Količina podataka koja se koristi u orbiti raste iz godine u godinu ali je količina dostupnih radio talasa ograničena“, rekao je predsednik nove kompanije Kyohei Iwamoto.

Pročitajte i:  Broj PS4 konzola u upotrebi jednak je broju PS5 konzola

Kompanija SpaceX pravi sopstvene laserske komunikacione uređaje i prve je lansirala na svojim Starlink satelitima krajem prošle godine.

Sony je rekao da se jedan od njegovih prvih uspešnih testova dogodio 2020.godine kada je preneo podatke, odnosno sliku visoke rezolucije laserom sa Međunarodne svemirske stanice do zemaljske stanice u Japanu.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: