BIZIT plus

Sony sprema Playstation 4.5 ?

 

U jeku veoma zanimljivih VR događanja, pojavljuju se takođe i veoma zanimljive glasine, a jedna od trenutno najinteresantnijih je priča o novoj Playstation konzoli

playstation-vr

Playstation VR u odnosu na ostale slične VR sisteme ima najpovoljniju cenu, a uz to ima i dosta impresivne VR mogućnosti, naročito sa obzirom koji hardver sve to pokreće. Upravo je problem u Playsation4 hardveru, za koji se u startu znalo, a sada se samo potvrđuje, nije dovoljno moćan kako bi Playstation VR iskustvo bilo na maksimumu. Oculus Rift i HTC Vive računaju na daleko modernije i snažnije PC konfiguracije, dok je Playstation VR ograđen Playstation4 mogućnostima. Iako je moguće napraviti dobru Playstation VR igru, kao što su na primer Battlezone ili RIGS, među „diveloperima“ nama dovoljno interesovanja upravo zbog hardverskih ograničenja.

Kako je ovo svima jasno, pitanje je šta Sony namerava da uradi po ovom pitanju. Na tu temu su nedavno počele da kruže veoma zanimljive glasine, a jedan od izvora je i „Wall Street Journal“, koje pominju razvoj unapređenje Playstation 4 konzole. Kako Playstation 5 neće skoro, Sony ima potrebu da napravi neko među rešenje, pa se tako pominju nazivi Playstation 4.5 i Playstation 4K. Naravno, ideje je relativno prosta, a radi se pojačanju Playstation 4 hardvera, prvenstveno GPU strane, bez drugih većih modifikacija. Ovo bi trebalo da omogući eventualno rad Playstation 4 sa 4K rezolucijom, ili još bolje sa standardnom rezolucijom ali u 120 frejmova koji su neophodni za optimalni VR prikaz. Kako se aktuelni Playstation 4 muči i sa ostvarivanjem 60 frejmova, jasno je koliko je pomenuti „upgrade“ neophodan. Najavljena VR verzija igre Star Wars: Battlefront je pokrenula pitanje performansi, pa se svi pitaju kako će EA optimizovati igru za Playstation VR jer se i bez toga Playstation 4 muči, a ovaj „upgrade“ bi mogao biti rešenje.

Pročitajte i:  Sony je navodno pauzirao proizvodnju PSVR 2  

Ipak, ukoliko glasine o Playstation 4.5 ili Playstation 4K imaju utemeljenje, to će predstavljati veliki rizik sa Sony. Prva posledica će biti segmentacija, odnosno igre za Playstation VR koje radi na Playstation 4 i one koje rade na jačoj konzoli. Drugi i još veći problem je cena eventualne nove konzole, koja će podići i finalnu cenu za funkcionalan Playstation VR sistem. Videćemo šta će tu desiti.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,