Sora, AI video generator, biće javno dostupan za nekoliko meseci

OpenAI Sora, video generator zasnovan na veštačkoj inteligenciji, privukao je mnogo interesovanja od kada je predstavljen, ali još uvek nije dostupan (običnim) korisnicima. Priliku da ga isprobaju za sada su dobili samo neki poznati dizajneri i filmadžije. Srećom, izgleda da ni mi ostali nećemo još dugo čekati. OpenAI CTO, Mira Murati, obelodanila je da će Sora biti spremna za javnost za nekoliko meseci.

PCPress.rs Image

Sora nije jedini “tekst-u-video” AI alat i suštinski radi slično kao i drugi, konkurentski proizvodi. Međutim, za razliku od njih, video snimci koje generiše Sora deluju veoma realno i ona je u stanju da po potrebi kreira foto-realistične scene, ili scene kao iz animiranih filmova. Postignuti rezultati su takvog kvaliteta, da „prete“ da će potpuno promeniti filmsku industriju.

Ipak, kada ovaj alat bude javno dostupan, može da postane idealno sredstvo za malicioznu upotrebu. AI alati koji tekst pretvaraju u fotografije već su pokazali da mogu (uspešno) da se iskoriste za neke „nemoralne“ stvari, a zamislite kakve sve probleme može da donese upotreba takvih video snimaka. Murati je navela da finalna verzija Sora alata verovatno neće moći da rekreira javne ličnosti, što je dobro, ali ostaje pitanje šta je sa svim ostalim ljudima…

S obzirom da je ChatGPT algoritam „hranjen“ ogromnom količinom tekstualnih podataka, za koje su mnoge kompanije tvrdile da je time prekršen kopirajt, Murati je navela da je Sora trenirana isključivo sa javno dostupnim i licenciranim podacima (u ovom slučaju slikama i video zapisima). Jedan od partnera OpenAI-a u ovom poslu je i Shutterstock.

Pre nego što Sora bude lansirana, kompanija će morati da osmisli kako da monetizuje njenu upotrebu. Sora je mnogo skuplja za rad od ChatGPT-a, na primer. Ipak, u OpenAI-u se nadaju da će uspeti da svedu troškove na iznos sličan kao kod Dall-e alata za generisanje slika. Ali to će biti zaista teško ostvarivo, naročito ako se uzme u obzir da OpenAI radi i na tome da doda zvuk u Sora video zapise, što će proces generisanja videa dodatno poskupeti.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,