BIZIT plus

SoundCloud kupio AI koji prepoznaje buduće muzičke hitove

SoundCloud je kupio audio AI kompaniju Musiio, koja je osmislila tehnologiju za slušanje nove muzike i identifikovanje budućih hitova. Akvizicija će pomoći SoundCloud-u da bolje sortira bazu amaterske muzike i biće osnova za Soundcloud-ovo iskustvo istraživanja muzike.

soundlcoud

Do hita uz AI

Kao platforma za samostalnu distribuciju muzike, SoundCloud je ublažila (da ne kažemo ukinula) barijeru između amaterskih muzičara i njihovog predstavljanja svetu. Zato je identifikovanje i promocija kvalitetne muzike postala sve kompleksnija, a Mussio algoritam je sposoban da prođe kroz ogroman broj pesama u bazi ove platforme i da pronađe pesme koje imaju karakteristike slične kao i najpopularnije muzičke numere na zvaničnim top listama.

Ovo nije prvi slučaj da se ostvaruje partnerstvo takvog tipa. U februaru je Tunecore, manje poznata platforma za distribuciju muzike, objavila partnerstvo sa muzičkim startup-om Fwaygo, koji upotrebljava AI da poveže slušaoce sa muzičarima. Još jedna muzička platforma, DistroKid razvila je AI bot-a, koji rangira muziku prema „igrivosti ritma“ i dopadljivosti stihova.

SoundCloud nije objavio koliko je plaćena ova akvizicija, ali je prošle godine vrednost kompanije Musiio bila procenjena na 10 miliona dolara, pa to može da bude neki reper. Inače, CEO Musiio-a, Hazel Savage i CTO kompanije Aron Pettersson će postati potpredsednici SoundCloud-a za muzičku inteligenciju i mašinsko učenje.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: