DJI stopira prodaju dronova u Rusiji i Ukrajini

DJI je privremeno obustavio prodaju i sve poslovne aktivnosti u Rusiji i Ukrajini. To je čini prvom velikom kineskom kompanijom koja je zaustavila prodaju u Rusiji nakon što je ta zemlja započela invaziju na Ukrajinu u februaru.

DJI stopira prodaju dronova u Rusiji i Ukrajini

DJI prva kineska kompanija koja obustavlja prodaju u Rusiji

Ovaj potez dolazi mesec dana nakon što je ukrajinski političar Mykhailo Fedorov pozvao DJI da prestane da prodaje svoje proizvode u Rusiji. Ministar za digitalnu transformaciju ove zemlje objavio je otvoreno pismo za proizvođača dronova na Twitter-u u kojem se kaže da Rusija koristi DJI proizvode za navigaciju svojih projektila. Takođe se kaže da Rusija koristi proširenu verziju DJI-jeve platforme za detekciju dronova AeroScope za prikupljanje informacija o letu.

Pored toga, MediaMarkt, nemački lanac prodavnica koje prodaju elektroniku širom Evrope, uklonio je DJI-jeve proizvode sa svojih polica nakon što je dobio „informacije iz različitih izvora da ruska vojska koristi proizvode i podatke kineskog dobavljača dronova DJI za vojne aktivnosti u Ukrajini“. DJI je negirao da je aktivno podržavao rusku vojsku.

Pročitajte i:  Blackmagic najavio impresivnu kameru

Pre nekoliko dana, DJI je izdao saopštenje u kojem osuđuje upotrebu svojih proizvoda za nanošenje štete. Rečeno je da ne prodaje svoje proizvode za vojnu upotrebu i da su se svi njegovi distributeri složili da ne prodaju proizvode kupcima koji će ih očigledno koristiti u vojne svrhe.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,