Data centri 2024

Soyuz let: Za samo tri sata do Internacionalne svemirske stanice

Tročlana posada je 14. oktobra stigla do Internacionalne svemirske stanice, zahvaljujući ruskoj raketi Soyuz. Let je potrajao samo tri sata, što je velika razlika u odnosu na prethodne misije koje su trajale po nekoliko dana.

PCPress.rs Image

Soyuz raketa je put stanice ponela dva ruske kosmonauta, te kosmonautkinju iz agencije NASA. To je samo jedan od razloga zbog kojih je ovo bila važna misija za agenciju Roscosmos, budući da se pritisak povećao kada je SpaceX počeo sa lansiranjima iz Sjedinjenih Američkih Država, što mnogi opisuju kao novu svemirsku trku između dve zemlje. Tako je poslednji ruski rekord od velikog značaja za kosmički program te zemlje, zbog prestiža, ali i zbog ekonomičnosti, budući da je let potrajao samo tri sata i tri minuta.

PCPress.rs Image

Do 2013. godine je put do stanice trajao oko dva dana, da bi se onda smanjio na šest sati. Novi rekord obećava još veće brzine, a poduhvat koji je Soyuz izveo 14. oktobra – da samo dva puta obiđe stanicu pre nego što sleti – su ranije probale samo letelice bez posade.

Pročitajte i:  SpaceX Starship: Prvi povratak iz svemira

Izvor: Science Alert

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,