Space X u potrazi za novom Zemljom

Space X planira da 18. aprila u orbitu pošalje satelit veličine prosečnog frižidera, kako bi ovaj za NASA-u pronašao potencijalne nove svetove koji postoje izvan Solarnog sistema.

PCPress.rs Image

Satelit je poneo ime TESS, te predstavlja prvu NASA-inu letelicu koju će lansirati Space X, a koja je dizajnirana tako da može da prodre duboko u kosmos. Cilj joj je da traga za planetama izvan Sunčevog sistema, takozvanim egzoplanetama, koje kruže oko nekih drugih zvezda. Zadatak letelice je da posmatra zvezde koje su na desetine ili stotine svetlosnih godina udaljene od Zemlje, a kako bi utvrdila da li trepere. Naime, ako neka planeta kruži oko zvezde, ona povremeno prigušuje njenu svetlost, pa ova izgleda kao da treperi.

TESS bi prvo neko vreme trebalo da kruži oko Zemlje, da bi u nekoliko narednih meseci testirala motore. Da bi došla na planiranu putanju biće joj potrebno oko 60 dana, tako da će naučna posmatranja početi tek u junu. Space X za ovo lansiranje koristi novi Falcon 9, koji bi trebalo da bude lansiran iz Cape Canaveral stanice na Floridi, te očekuje da novi Falcon povrati nakon lansiranja, tako što bi se ovaj spustio na platforme u Atlantskom okeanu, a pošto TESS otpremi u kosmos.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,