SpaceX gradi novu platformu za lansiranje

SpaceX je počeo da gradi platformu za lansiranje svojih raketa, takozvanih Starship-ova na Floridi, objavio je izvršni direktor Elon Musk.

PCPress.rs Image

Kompanija je ranije započela neke radove na platformi za lansiranje za Starship-ove u NASA-inom svemirskom centru Kennedy. Građevinci su tada betonirali temelje krajem 2019. godine, ali je lokacija od tada uglavnom ostala neaktivna. Starship je masivna raketa nove generacije koju SpaceX razvija za lansiranje tereta i ljudi u misijama na Mesec i Mars.

Nova lokacija za lansiranje raketa

„Počela je izgradnja orbitalne lansirne rampe za Starship na Cape-u“, napisao je Musk u tvitu.

NASA je potvrdila da SpaceX „u okviru prava njihovog ugovora o zakupu treba da izvrši poboljšanja infrastrukture za lansiranje unutar granica platforme“. Kompanija je takođe potvrdila da NASA ne obezbeđuje finansijska sredstva za lansirnu platformu Starship-a, i da je odložila SpaceXu obim, cenu i vremenski period projekta.

PCPress.rs Image

 

Kada je SpaceX ozbiljno započeo razvoj Starship-a pre dve godine, kompanija je počela da pravi prototipove raketa u blizini NASA-inih kompleksa u svom privatnom objektu u Boca Chica-i u Teksasu. Kompanija se kasnije fokusirala na rad na toj lokaciji koja nosi nadimak „Starbase, i od tada je sprovodila probne letove Starship-a sa lokacije u Teksasu.

Pročitajte i:  AI će postati pametniji od čoveka do kraja 2025.

PCPress.rs Image

Prošlog meseca Musk je rekao da će SpaceX „nadamo se lansirati“ prvi prototip Starship-a u orbitu u januaru ili februaru iz Teksasa, što je sledeći veliki korak kompanije u razvoju rakete.

Musk želi više lansiranja

Lansiranje još mora da sačeka na odobrenje regulatora, jer je SpaceX-u potrebna licenca za lansiranje od Federalne uprave za avijaciju za misiju. Dok se očekuje da savezna agencija završi ključnu procenu životne sredine do kraja ove godine.

Musk-ov tvit obeležava obnavljanje rada na lansirnom mestu na Floridi za mamutsku raketu, pošto on želi da kompanija SpaceX izvrši čak desetak probnih letova sa Starship-om sledeće godine.

Njegova najava izgradnje takođe dolazi u trenutku dok SpaceX radi na rešavanju „krize“ sa proizvodnjom motora Raptor koji pokreću Starship, što je Musk otkrio u mejlu zaposlenima dan posle Dana zahvalnosti.

Musk-ov mejl opisuje strašnu situaciju, upozoravajući na „stvarni rizik od bankrota“ za SpaceX ako kompanija ne bude redovno letela raketama do kraja 2022.godine.

Ranije ove nedelje Musk je napisao u tvitu da su problemi sa motorima Raptor „popravljaju“, ali nije dao više detalja o problemu ili rešenju.

Pročitajte i:  Tesla izbegavala plaćanje federalnog poreza dok je isplaćivala izvršnim direktorima 2,5 milijardi dolara tokom pet godina

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,