BIZIT plus

SpaceX pravi mrežu špijunskih satelita za američke obaveštajne službe

Prema informacijama o poverljivom projektu do kojih su došli novinari Reuters-a, ugovor koji je sklopljen s Nacionalnim uredom za izviđanje (National Reconnaissance Office) vredi 1,8 milijardi dolara i uključuje na stotine satelita koji mogu da prave snimke Zemlje.

PCPress.rs Image

Starshield je naziv projekta, a ugovor je potpisan još 2021. godine. Iako se radi o strogo poverljivoj stvari, Reuters je objavljene informacije obezbedio od osobe koja je upoznata s programom.

Wall street Journal je još u februaru pisao o poverljivom ugovoru između kompanije SpaceX i deset neimenovanih američkih vladinih agencija. Reuters je nedavno saznao da je uključen i Nacionalni ured za izviđanje. Može da se pročita i da se radi o „više stotina satelita koji će moću da operišu kao rojevi u nižoj Zemljinoj orbiti“.

Još uvek se ne zna kada će sateliti postati operativni i koje su još agencije i kompanije umešane. SpaceX Starshield opisuje kao „mrežu vladinih satelita koji će se fokusirati na bezbednost“, a Musk je na platformi X napisao da je vlasnik satelita američka vlada. Ostaje nam da vidimo koliko je tanka linija između bezbednosti i prismotre.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Pokretanje električnih čamaca Arc  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *