Data centri 2024

Spajanje AT&T i Time Warner vredno 85 milijardi dolara

Savezni sudija u Vašingtonu odobrio je bezuslovno mega spajanja telekom grupe AT&T i medijske grupe Time Warner, čime je otvoren put ka formiranju giganta u sektoru medija i interneta. Odbijen je zahtev američkog ministarstva pravde da se blokira ovo spajanje vredno 85 milijardi dolara najavljeno krajem 2016. godine. Sudija Richard Leon ocenio je da američka vlada nije bila u stanju tokom postupka da pruži dokaze da će spajanje dve kompanije biti štetno za konkurenciju. Ujedno je upozorio da bi eventualna žalba vlade izazvala nepovratne štete za dve grupe.

PCPress.rs ImageAdvokat za AT&T Daniel Petrocelli rekao je da posle više nedeljnog postupka američko ministarstvo nije moglo da donese ni najmanji verodostojni dokaz da bi ovo spajanje predstavljalo potencijalnu pretnju za potrošače. Izrazio je žaljenje što je postupak toliko dugo trajao, ali izjavio da im je laknulo da je sve to iza njih. Pravni direktor AT&T-ja David McCartney je rekao da namerava da završi posao do 20. juna. “Srećni smo zbog ove odluke i predviđamo da ćemo završiti spajanje najkasnije 20. juna, kako bi mogli da počnemo da nudimo potrošačima pristupačnije video, mobilne i inovativne sadržaje”, rekao je McCartney u saopštenju. Zvaničnik iz ministarstva pravde rekao je da su razočarani odlukom suda i da i dalje misli da će tržište plaćene televizije biti manje konkurentno i manje inovativno sa ovim udruživanjem dve velike kompanije.

Tokom sudskog postupka, koji je trajao gotovo dva meseca AT&T i Time Warner isticali su da je njihovo udruživanje neophodno da bi se borili protiv tehnoloških giganata kao što su Netfliks i Amazon, koji proizvode filmove, serije i dokumentarce ili Apple-a, Googl-a, pa Facebook-a, koji sve više idu ka tome da kreiraju sadržaje. Odluku suda takođe pažljivo prate druge grupe uključene u velika spajanja kao Fox i Disney, koji su u decembru najavili da se približavaju i pripremaju na dugo ispitivanje vlasti zadužene za zaštitu konkurencije.

Izvor: Beta

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,