BIZIT plus

Španska fudbalska liga putem aplikacije prisluškivala gledaoce

Španska agencija za zaštitu podataka, AEPD, kaznila je nacionalnu fudbalsku ligu, LaLiga, sa 250.000 evra zbog navodnog kršenja GDPR-a to jest zakona o privatnosti i transparentnosti podataka EU. Aplikacija lige, koja se koristi za praćenje utakmica i statistika, koristila je mikrofon telefona i GPS kako bi beležila zvuke iz okoline u kojoj se uređaj nalazi kao što su kafići i ostali prostori u kojima se ilegalno prenose fudbalske utakmice, javljaju španski list El Pais.

PCPress.rs Image

Koristeći tehnologiju sličnu Shazam-u, aplikacija bi snimala zvuk kako bi identifikovala fudbalske utakmice, i koristila geolokaciju telefona kako bi detektovala koji kafići prikazuju bez dozvole. El Diario izveštava da su fanovi preuzeli tu aplikaciju više od deset miliona puta, u suštini pretvarajući ih u tajne agente. Liga tvrdi da aplikacija traži dozvolu za pristup mikrofonu i lokaciji telefona i da se podaci koji se šalju na server primaju kao kod, a ne u audio formatu, i koriste se samo za otkrivanje LaLiga prikazivanja. Aplikacija objašnjava u uslovima pružanja usluge da dozvoljavajući aplikaciji, korisnici pristaju da LaLiga koristi njihove telefone za otkrivanje ilegalnog ponašanja, kao što je emitovanje piratske fudbalske utakmice.

Pročitajte i:  Evropska komisija prekršila pravila EU o privatnosti korišćenjem Microsoft-ovog softvera

Međutim, španska agencija za zaštitu podataka tvrdi da ova aplikacija to nije razjasnila, te je uslovila LaLiga-u da ukine aplikaciju do 30. juna. Liga planira da uloži žalbu na kaznu, tvrdeći da agencija ne razume u potpunosti tehnologiju aplikacije. Otkrivanje ilegalnih prikazivanja ključno je za ovu organizaciju, kažu, jer procene govore da ih piraterija svake godine ošteti za oko 400 miliona evra, prenosi TechCrunch.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: