ERP 2024

Budućnost medicine: Roboti na recept

Kako tehnologija napreduje, te sve više zadire u svaki aspekt ljudskog života, nameću se različita etička pitanja, a jedno od njih je i ono o kreiranju savršenog partnera. Ako biste mogli da napravite seksualnog partnera koji je veran, zgodan i odgovara na svaku vašu želju, a ništa ne traži za uzvrat, da li biste to učinili?

PCPress.rs Image

O seks robotima se govori već neko vreme, a uskoro bi mogli da postanu deo usluge koja je pokrivena zdravstvenim osiguranjem. Naime, radi se o tome da su eksperti počeli da raspravljaju o ideji po kojoj bi lekari u budućnosti mogli da prepisuju hiper-realistične seks robote onim pacijentima koji pate od neke seksualne disfunkcije, te napominju da će rezultati, iako se radi o naočigled jednostavnom rešenju za komplikovani problem, imati uticaj na čitavo društvo.

Naime, psihološkinja i seks terapeutkinja Marianne Brandon je tokom jednog od svojih predavanja pomenula da seks roboti postaju sve savršeniji, te da se ekstremno sofisticirani primerci očekuju  u narednih par decenija. Savršeni roboti budućnosti će zahvaljujući svojoj realističnosti moći da izađu u susret svakoj želji korisnika, a očekuje se da imaju i razvijene ličnosti koje će doprinositi realnosti iskustva. Ovako kreirani roboti ne bi bili samo igračke, već bi mogli da rešavaju neke kompleksne probleme koji utiču na funkcionalnost ljudskih bića, ali po određenoj ceni.

Pročitajte i:  Šta rade roboti u NIS-u

PCPress.rs Image

Kao najveći problem se ističe to što bi savršeni mehanički partneri mogli da utiču na odnose između ljudskih bića, budući da će, kako procenjuju stručnjaci, korisnici vremenom postati manje motivisani da se uhvate u koštac sa problemima iz stvarnog života i stvarnih odnosa. U društvu u kojem pojedinci već postaju sve više otuđeni roboti bi mogli da naprave još veći jaz, pa bi tako mehaničke naprave koje se budu dobijale na recept mogle da utiču na to da se društvo dramatično promeni, i da se pojedinci još više izoluju jedni od drugih.

Izvor: Futurism

Facebook komentari: