BIZIT plus

Spas za planetu: Uzgajanje korala u laboratoriji

Budući da zagrevanje okeana utiče na koralne grebene, naučnici ulažu napore u istraživanja čiji je cilj da obrnu proces. Ističe se da bi zbog klimatskih promena, i sve većeg zagađenja, svi grebeni mogli da nestanu u narednih osamdeset godina, što bi dovelo do ozbiljnih promena u ekosistemu.

PCPress.rs Image

U najnovijoj studiji koja je objavljena u naučnom magazinu Marine Biotechnology, može da se pročita da je tim eksperata u Japanu uspeo da stvori uslove za rast korala u laboratorijski uslovima. Time je napravljen veliki korak napred, budući da je sve do sada bilo skoro nemoguće da se stvore odgovarajući uslovi za rast ovih morskih organizama. Ovaj pomak bi trebalo da omogući i da se bolje razume rast korala, te problemi kojih je poslednjih godina sve više – poput takozvanog „izbeljivanja korala“, procesa u kojem korali izbacuju alge koje žive s njima u simbiozi. Do ovoga dolazi zbog zagrevanja mora i okeana, a većina korala ne preživi taj stres.

Izumiranje koralnih grebena je jedan od najjasnijih signala za opasne promene do kojih dolazi zbog klimatskih promena. Procenjuje se da bi svi grebeni mogli da nestanu do 2100. godine, što će imati razorne posledice po čovečanstvo.

Pročitajte i:  Robot - puž izvlači mikroplastiku iz okeana 

Izvor: Futurism

Facebook komentari: