ERP 2024

Vežba za odbranu Zemlje od asteroida

Eksperti iz američkih i evropskih svemirskih agencija okupili su se kako bi izveli vežbu u okviru koje će se proceniti spremnost za odbranu Zemlje od opasnih asteroida.

PCPress.rs Image

Vežba Planetary Defense Conference Exercise – 2021 je počela 26. aprila, a vode je eksperti iz NASA-ine Jet Propulsion laboratorije. Osim stručnjaka iz ove agencije, tu su i učesnici iz Evropske svemirske agencije, te će udruženim snagama pokušavati da pronađu rešenja u okviru simuliranog scenarija u kojem je potrebno razmotriti sve opcije i odbraniti Zemlju od udara asteroida, ili pak izračunati gde će udariti i koje će biti posledice. Cilj je da se spasi što više ljudskih života, te da se evakuacija sprovede na vreme, kao i da se proveri spremnost agencija na saradnju u slučaju opasnosti.

Učesnicima vežbe je predstavljen detaljan scenario potencijalnog udara, a podaci im se daju postepeno, kao što bi se dešavalo u okviru realnog događaja. Vežba počinje otkrićem asteroida, te zaključkom da će do Zemlje stići za šest meseci, a verovatnoća udara je procenjena na 1:2500. Prečnik lažnog asteroida je oko 120 metara, ali podaci iz simulacije ukazuju da bi mogao da bude i veći – do 700 metara.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

PCPress.rs Image

Zadatak učesnika je da analiziraju sve dobijene podatke, te da na osnovu toga osmisle misije za presretanje asteroida i skretanje sa putanje. Ističe se da ovakve vežbe dovode do toga da učesnici bolje razumeju koji su najvažniji faktori u slučaju ovakve krize, ko su glavni učesnici, te ko i kada mora da zna informacije o potencijalnim opasnostima iz kosmosa. Da bi se u stvarnosti objavilo vanredno stanje zbog nekog asteroida potrebno je da se proceni da je opasnost od udara veća od 1:100.

Izvor: NASA

Facebook komentari: