Specijalizovani pretraživači – mamac za lakoverne

pandaKompanija Panda Security otkrila je da cyberkriminalci počinju da prave posebne pretraživače interneta koji korisnike vode ka stranicama sa zlonamernim kodom. Ovo je drugi korak u usavršavanju metoda koje cyberkriminalci primenjuju. Ranije su primenom SEO metoda svoje stranice visoko pozicionirali na opštim pretraživačima, a sada je jedan od specijazovanih, prevarnih pretraživača ostvario skoro 200 hiljada poseta.

Kada korisnik na takvom pretraživaču otkuca pojam pretrage, dobija samo 5 ili 6 rezultata. Klik na bilo koji od linkova korisnika vodi na stranicu posebno napravljenu za distribuciju zlonamernog koda. Te stranice ili imaju pornografske sadržaje koji traže download najnovijeg plejera koji je u stvari zlonamerni program, dok neke distribuiraju lažne antivirus programe. Svi tipovi ovakvih stranica baziraju se na društvenom inženjeringu i u osnovi od korisnika traže akciju koju on dobrovoljno čini očekivajući da dobije sadržaj koji je tražio.

Panda korisnicima interneta savetuje da koriste samo proverene pretraživače, da izbegavaju linkove ka senzacionalističkim ili neobičnim video klipovima i pričama.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Blokiranje domena koji asociraju na poznate brendove
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,