Spot u vreme pandemije: Briga o pacijentima sa bezbedne udaljenosti

Eksperti sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) su se udružili sa kompanijom Boston Dynamics i zdravstvenim ekspertima, kako bi zajedno sastavili robota koji zdravstveno stanje pacijenta određuje bez potrebe za kontaktom.

PCPress.rs Image

Već poznati Spot robot kompanije Boston Dynamics dobio je još jednu ulogu, te mesto pronašao i u bolnicama. Do sada je obično opisivan kao „distopijska, psolika mašina“, a nove funkcije bi mogle da ga učine pristupačnijim. I ranije je dolazilo do situacija u kojima je kontakt sa obolelim osobama bio rizičan, a u tim situacijama su najviše ugroženi medicinski radnici. Pandemija COVIDa-19 je ovaj problem još pojačala, budući da je jedan od najrazličnijih momenata za medicinsko osoblje upravo procenjivanje stanja onih koji se jave zbog komplikacija koje je izazvao virus. Tako je u čitav proces ušao i Spot robot, koji rizike od zaraze smanjuje tako što stanje pacijenta procenjuje sa udaljenosti.

Mnogo je onih koji tvrde da četvoronožni Spot izgleda pomalo post-apokaliptično, a zbog načina na koji se kreće, te zadataka za koje je do sada osposobljen. Tako se ovi roboti opisuju kao oni koji „mogu da se penju uz stepenice, i da se kroz kompleksne terene probijaju sa neverovatnom lakoćom,“ a mogu da se kreću brzinom od 1,6 metara u sekundi, te izdrže 90 minuta aktivnosti po jednom punjenju, da koriste LIDAR vision od 360 stepeni, kao i LIght Detection i Raging sistem zahvaljujući kojima mogu da mapiraju svaki unutrašnji i spoljašnji prostor u tri dimenzije. Tako Spot može slobodno da se orijentiše, a da ne udara u prepreke, kao i da prati ciljane objekte, i to bez dodatnog treninga.

Pročitajte i:  Boston Dynamics napravio robota s krznom

Od septembra 2019. ovi roboti su puštenu u prodaju, a brojne kompanije su već bile zainteresovane, najviše zbog toga što je robot fleksibilan, i može da se opremi i drugim alatima, poput kamere sa 30x optičkim zumom koja bi mogla da posluži za detaljne inspekcije, potom „rukom“ koja može da otvara vrata i hvata objekte, te drugim Black Mirror dodacima. Bilo je potpuno logično kada je Spot priskočio u pomoć za vreme pandemije, kako bi medicinske radnike bar malo sačuvao od teških uslova u kojima rade već skoro godinu dana. Istina je da neće stići u sve delove sveta, budući da cena nije pristupačna (74.500 hiljada dolara), pa je za mnoge ovo samo pogled u to kako bi mogla da izgleda budućnost, bar za one bogate.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,