Spotify ima još više korisnika ali kompanija i dalje gubi novac

Kompanija za svoje gubitke krivi podcaste i rekonstrukciju kompanije.

PCPress.rs Image

Najveći broj korisnika ikada zabeležen

U drugom kvartalu 2023. godine, Spotify je zabežio rast za milion mesečno aktivnih korisnika. Tako da je ukupan broj porastao na 551 milion aktivnih korsnika, nakon što je na platformu stiglo još 36 miliona novih slušalaca. To predstavlja povećanje od 27 odsto za mesečno aktivne korsinike i najveći broj korisnika ikada zabeležen za ovu streaming platformu.

Iako se svi novi korisnici nisu prijavili za Premium plan, Spotify je takođe imao rekordni drugi kvartal što se tiče broja pretplatnika na Premium uslugu. Stiglo je 10 miliona korisnika koji plaćaju za uslugu što je 3 miliona više od predviđanja. Takođe, kompanija je povećala svoju bazu pretplatnika za 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu. To nije najveći broj ikada zabeležen, ali je najbolji drugi kvartal koji je Spotify ikada imao u tom smislu.

Spotify je nedavno napravio velike promene u svojoj strategiji

Ipak, uprkos masivnom prilivu novih korisnika, Spotify je i dalje imao značajan gubitak novca. Ukupni prihod za ovaj period iznosi 3,5 milijardi dolara. To predstavlja 11 odsto više nego prošle godine. Međutim, takođe je zabeležen operativni gubitak od 123,7 miliona dolara. Spotify je te gubitke pripisao zatvaranju svojih podcast emisija. Zatim, dodao je i plaćanje otpremnina za zaposlene koji su otpušteni zbog restrukturiranja kompanije. Spotify je nedavno napravio velike promene u svojoj strategiji podcasta i ukinuo nekoliko originalnih produkcija.

Pročitajte i:  Spotify uvodi novi HiFi plan

Prema izveštajima, Spotify je obavestio investitore da će podići cene kako bi ostvario dobit. Kompanija je dodala 1 dolar na postojeću cenu pretplate, što znači da korisnici u SAD-u sada moraju da plate najmanje 11 dolara mesečno. Spotify takođe planira da podigne cene na svim tržištima, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu, Australiju, Novi Zeland i Hong Kong. Kompanija očekuje usporavanje prijava za pretplatu na Premium uslugu zbog većih cena u trećem tromjesečju ove godine.

Nakon što je u drugom tromjesečju dobio 10 miliona novih korisnika koji plaćaju za uslugu, očekuje se da će dodati 4 miliona pretplatnika na Premium uslugu u trećem tromjesečju. Takođe, navodi se da će povećanje cena imati “minimalan uticaj na ukupni prihod” i još uvek se očekuje da će kompanija zaraditi 3,65 milijardi dolara u ovom kvartalu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: