Detaljno o ​​Intelovom LGA1851 socketu sledeće generacije za matične ploče serije 800

Spolja gledano, Intel-ove mape CPU-a za desktop računare su bile pomalo nejasne tokom poslednjih godinu dana.

PCPress.rs Image

Sačekajte sa tom skupom nadogradnjom kulera ako možete

Znamo da Intelovo osvežavanje Raptor Lake 14. generacije dolazi u oktobru. Meteor Lake se prvobitno očekivalo na njegovom mestu, pre nego što je ukinuto u korist Arrow Lake.

Koji god Lake da se pojavi 2024. godine, sigurno ćemo dobiti novi LGA1851 socket koji će zameniti skoro dve godine star LGA1700 socket koji je prisutan na aktuelnim matičnim pločama serije 600 i 700.

Kao što ime sugeriše, LGA1851 dolazi sa 151 pinom više nego trenutni LGA1700 socket. Dodatni pinovi su prvenstveno tu da poboljšaju podršku za PCIe 5.0 SSD. To znači da će ploče serije 800 podržavati PCIe 5.0 k16 slot pune propusnosti za grafičku karticu i PCIe 5.0 k4 NVMe SSD u isto vreme. CPU bi takođe trebalo da podržava direktno povezan sekundarni PCIe 4.0 k4 SSD.

To sve osim što odgovara AM5 matičnim pločama sa Extreme čipsetima. Međutim, u slučaju AMD-a, sekundarni PCIe drajv takođe može da radi na PCIe 5.0 brzinama, iako u k8/k4/k4 konfiguraciji. Trenutne LGA1700 ploče će podržavati PCIe 5.0 drajv, ali to znači deljenje propusnog opsega sa primarnim x16 slotom, čak i sa samo jednim instaliranim diskom. LGA1851 je definitivno poboljšanje u tom pogledu.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Dobra vest je da su X, Y i Z dimenzije iste, pa će stoga verovatno biti i rupe za montažu na matičnoj ploči. Ali maksimum dinamičkog pritiska se skoro udvostručio, sa 489,5 N na 923 N. To znači da će LGA1851 CPU-i zahtevati veći pritisak na dole od CPU kulera. Zauzvrat, to znači da će za mnoge kulere biti potrebni setovi za montiranje specifični za LGA1851.

Postoji još jedna zanimljiva stvar koju treba primetiti. Intel se suočio sa nekim problemima sa izobličenjem LGA1700 CPU-a, ali bi upiti u vezi sa prolaznim naprezanjem savijanja trebali biti upućeni lokalnim inženjerima. Ovo bi se odnosilo na proizvođače utičnica kao što su Lotes ili Foxconn. Iako mehanizmi izgledaju uglavnom isto kao i trenutno, proizvođači će sigurno implementirati prilagođene mehanizme za montažu. Ovo bi trebalo da eliminiše sve probleme sa iskrivljenjem koji bi se mogli pogoršati povećanim pritiskom na dole.

Malo je razočaravajuće ne dobiti nešto poput LGA2066 mehanizma sa kopčama za zadržavanje na svakoj strani CPU-a. Dakle, dok će LGA1700 i LGA1851 utičnice izgledati slično i imati slične dimenzije, u suštini su potpuno različite u pogledu kompatibilnosti CPU-a i verovatno kompatibilnosti sa kulerom.

Pročitajte i:  Naredne generacije Intel-ovih procesora mogu vas zbuniti svojim imenima 

Nadogradnja će biti skupa. Podrška za DDR4 će biti isključena, tako da ako kupite novi Arrow Lake CPU, biće vam potrebna nova matična ploča, DDR5 memorija i potencijalno novi kuler (ili barem komplet za montažu). Kupci AMD-a su se suočili sa sličnim zahtevom u vreme lansiranja AM5 platforme. Pod pretpostavkom da se Intel drži svog trenda zadržavanja podrške za socket tokom dve generacije, dobra vest je da ploče serije 800 sa LGA1851 utičnicom treba da podržavaju i Lunar Lake CPU. Nije teško pretpostaviti da ćemo videti LGA1851 matične ploče serije 900 koje prate Lunar Lake, iako to u najboljem slučaju izgleda kao predlog za 2026. Počnite da štedite, iako bi nas veštačka inteligencija ionako mogla sve ubiti do tada.

Izvor: Pcgamer

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: