Spotify otpušta 17 odsto zaposlenih širom sveta

“Svestan sam da će ovo smanjenje iznenaditi mnoge imajući u vidu nedavno pozitivan izveštaj o zaradi”, rekao je izvršni direktor Daniel Ek.

PCPress.rs Image

1.500 ljudi će izgubiti posao

Spotify otpušta 17 odsto zaposlenih širom sveta, objavio je izvršni direktor Daniel Ek. Odlučeno je da se smanjenje odmah sprovede umesto postepenih otpuštanja. Zaposleni će biti  odmah obavešteni.

“Svestan sam da će za mnoge smanjenje ovakvog obima delovati iznenađujuće veliko imajući u vidu nedavno pozitivan izveštaj o zaradi i naš performans“,rekao je Ek. “Razmatrali smo manja smanjenja tokom 2024.godine i 2025. godine. Međutim, imajući u vidu razliku između našeg ciljnog finansijskog stanja i naših trenutnih operativnih troškova, odlučio sam da je značajna akcija prilagođavanja troškovima najbolja opcija za ostvarivanje naših ciljeva. Uveren sam da je ovo ispravna odluka za našu kompaniju. Ipak, shvatam da će biti izuzetno bolna za naš tim.”

Ek je istakao da se kompanija značajno proširila tokom 2020.godine i 2021. godine zbog nižih kapitalnih troškova. “Ove investicije su uglavnom bile uspešne. Investicije su doprinele snažnom rastu platforme protekle godine”, rekao je EK. Uprkos smanjenjima prošle godine, kompanija je otpustila 6 odsto zaposlenih početkom 2023.godine i još 2 odsto zaposlenih u maju. “Naša struktura troškova za mesto na kom treba da budemo i dalje je prevelika”, naveo je Ek.

Pročitajte i:  Spotify je kupio Parcast  

Spotify sada ima 574 miliona mesečno aktivnih korisnika

Kompanija je imala oko 9.000 zaposlenih pre poslednjeg talasa otpuštanja. Tako da će najnovija smanjenja rezultirati gubitkom posla za oko 1.500 zaposlenih. Kako bi ublažili smanjenja, Ek je rekao da će Spotify isplatiti prosečno pet meseci otpremnine, pokriti zdravstveno osiguranje tokom tog vremena i pružiti podršku u vezi sa daljom karijerom.

Takođe, Ek je naveo da je za sledeću fazu kompanije “efikasnost postaje neophodnost a ne samo opcija”. Prošlog meseca, Spotify je najavio redizajniran model autorskih prava koji bi trebao da omogući “stvarnim umetnicima” veći udeo, smanjujući pri tome broj lažnih tokova na platformi.

Spotify je beležio konstantan rast od svog osnivanja i sada broji 574 miliona mesečno aktivnih korisnika, što je povećanje od 26 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, kompanija se uvek borila da ostvari profit, iako je poslednji kvartal bio izuzetka. Ek je obećao više informacija o tome šta će promene značiti “u danima i nedeljama koje dolaze”. Međutim, to nije prevelika uteha zaposlenima koji odjednom ostaju bez posla i to baš pred praznike.

Pročitajte i:  Apple otpušta preko 700 zaposlenih

Izvor: Engadget

Facebook komentari: