Spotify zatvara rusku kancelariju na neodređeno vreme

Platforma za striming takođe ograničava mogućnost otkrivanja sadržaja koji podržava Kremlj.

PCPress.rs Image

Zatvaranje na neodređeno vreme

Spotify je zatvorio svoje operacije u Moskvi na neodređeno vreme kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, prema izveštajima Variety-a. Platforma za striming otvorila je predstavništvo u Moskvi prošlog meseca, nakon što je novi ruski zakon zahtevao da strane tehnološke kompanije sa publikom od preko 500.000 korisnika osnuju kancelariju u zemlji do 2022.godine.

Zakon je dovoljno nov da većina kompanije koje su pogođene kao što su Meta, Twitter i Telegram tek treba da se povinuju. Do sada su Spotify, TikTok i Apple otvorili kancelarije u Rusiji.

Korisnici u Rusiji će i dalje moći da pristupe Spotify-ju. „Mislimo da je od ključne važnosti da pokušamo da naša usluga ostane operativna u Rusiji kako bi se omogućio globalni protok informacija“, navodi se u izjavi koju je za Variety-i dao portparol Spotify-ja.

Spotify će takođe ukloniti RT i Sputnik vesti sa svoje platforme, obe novinske kuće koje finansira Kremlj sa ogromnom globalnom publikom. Kritičari kažu da oba medija funkcionišu kao propagandno oruđe ruske vlade i njenih spoljnopolitičkih interesa. Kanada i EU su poslednjih dana zabranile ruske državne programe iz svog etra, a oba medija su pod istragom u Velikoj Britaniji.

Pročitajte i:  YouTube na udaru: Spotify dobio muzičke spotove

Takođe i dalje je prilično lako videti takve medijske kuće koje podržava Kremlj u SAD. Nacionalna asocijacija emitera pozvala je američke emitere da prestanu da emituju RT, RT America i Sputnik vesti. Do sada su se samo DirectTV i Roku pridržavali. Apple i Google su takođe uklonili aplikacije iz svojih prodavnica aplikacija.

Većina drugih platformi, uključujući Meta-u, TikTok i Youtube, samo degradiraju ili snižavaju rangiranje ruskih kanala koje podržava država u SAD, iako ih potpuno zabranjuju u Evropskoj uniji. Meta je prestala da preporučuje kanale RT i Sputnik News u feed-ovima Facebook Main-a i Instagram-a, ali korisnici mogu direktno da idu na stranice sami.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,