BIZIT Seminar

Spotify zatvara rusku kancelariju na neodređeno vreme

Platforma za striming takođe ograničava mogućnost otkrivanja sadržaja koji podržava Kremlj.

PCPress.rs Image

Zatvaranje na neodređeno vreme

Spotify je zatvorio svoje operacije u Moskvi na neodređeno vreme kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, prema izveštajima Variety-a. Platforma za striming otvorila je predstavništvo u Moskvi prošlog meseca, nakon što je novi ruski zakon zahtevao da strane tehnološke kompanije sa publikom od preko 500.000 korisnika osnuju kancelariju u zemlji do 2022.godine.

Zakon je dovoljno nov da većina kompanije koje su pogođene kao što su Meta, Twitter i Telegram tek treba da se povinuju. Do sada su Spotify, TikTok i Apple otvorili kancelarije u Rusiji.

Korisnici u Rusiji će i dalje moći da pristupe Spotify-ju. „Mislimo da je od ključne važnosti da pokušamo da naša usluga ostane operativna u Rusiji kako bi se omogućio globalni protok informacija“, navodi se u izjavi koju je za Variety-i dao portparol Spotify-ja.

Spotify će takođe ukloniti RT i Sputnik vesti sa svoje platforme, obe novinske kuće koje finansira Kremlj sa ogromnom globalnom publikom. Kritičari kažu da oba medija funkcionišu kao propagandno oruđe ruske vlade i njenih spoljnopolitičkih interesa. Kanada i EU su poslednjih dana zabranile ruske državne programe iz svog etra, a oba medija su pod istragom u Velikoj Britaniji.

Pročitajte i:  Spotify otpušta 6% zaposlenih

Takođe i dalje je prilično lako videti takve medijske kuće koje podržava Kremlj u SAD. Nacionalna asocijacija emitera pozvala je američke emitere da prestanu da emituju RT, RT America i Sputnik vesti. Do sada su se samo DirectTV i Roku pridržavali. Apple i Google su takođe uklonili aplikacije iz svojih prodavnica aplikacija.

Većina drugih platformi, uključujući Meta-u, TikTok i Youtube, samo degradiraju ili snižavaju rangiranje ruskih kanala koje podržava država u SAD, iako ih potpuno zabranjuju u Evropskoj uniji. Meta je prestala da preporučuje kanale RT i Sputnik News u feed-ovima Facebook Main-a i Instagram-a, ali korisnici mogu direktno da idu na stranice sami.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,