Data centri 2024

Rusija zahteva zvanične kancelarije tehnoloških kompanija

Ruski regulatorni organi žele veću kontrolu nad Apple-om, Meta-om, Tik Tok-om i drugim kompanijama.

PCPress.rs Image

Moskva želi potpunu kontrolu

Rusija postaje sve ozbiljnija sa zahtevima da strane tehnološke kompanije otvore kancelarije unutar njenih granica. Reuters navodi da je državni regulator za telekomunikacije Roskomnadzor pozvao 13 stranih i uglavnom američkih kompanija da pokrenu zvanične kancelarije u Rusiji do 2022.godine kako bi mogle da se pridržavaju zakona koji je stupio na snagu 1. jula.

Lista uključuje poznata imena kompanija kao što su Apple, Google, Meta (Facebook), Telegram, TikTok i Twitter.

Zakon zahteva lokalne kancelarije za “internet kompanije” sa preko 500.000 korisnika dnevno. Međutim, neke od kompanija već imaju kancelarije i nejasno je šta predstavlja zvanično prisustvo. Oni za koje se smatra da krše zakon mogu biti podvrgnuti ili potpunim zabranama ili ograničenjima njihovih oglasa, prikupljanja podataka i transfera novca.

Postoji zabrinutost da bi Rusija mogla da iskoristi zakon da ostvari veću kontrolu nad tim kompanijama i njihovim sadržajem. Rusija se sukobila sa Apple-om više puta, uključujući novčanu kaznu zbog navodne zloupotrebe dominacije u App Store-u. Ovakav zakon bi regulatornim organima mogao dati mnogo više uticaja.

Pročitajte i:  Šta očekivati od WWDC 2024

Ovaj potez bi takođe mogao pomoći Rusiji da izvrši pritisak na kompanije da cenzurišu sadržaj koji vlada smatra neprihvatljivim, kao što su objave na društvenim mrežama koje podržavaju političku opoziciju, odnosno protivnike Putinovom režimu.

Najava u ovom trenutku utoliko otežava već nezgodnu situaciju. Rusija je značajno tržište koje neke kompanije ne mogu da priušte da izgube, ali poštovanje zahteva takođe može značiti omogućavanje cenzure i drugih zloupotreba prava. Kompanije će možda uskoro morati da donose neprijatne odluke po svoje poslovanje bez obzira na konačan ishod.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,