BIZIT plus

Spremaju se nova pravila za Big Tech

Francuska, Italija i Španija pojačavaju pritisak na EU da donese zakon koji će osigurati da velike tehnološke kompanije delimično finansiraju telekomunikacionu infrastrukturu.

PCPress.rs Image

Novi predlog zakona za Big Tech

Ovo je prvi put da vlade izražavaju zajednički stav po tom pitanju. Regulatori EU su još u maju analizirali da li tehnološki giganti poput Alphabet-a, Google-a, Mete i Netflix-a treba da snose neke od troškova za nadogradnju telekomunikacionih mreža.

U zajedničkom dokumentu, tri vlade navode da šest najvećih provajdera sada čine oko 55 odsto internet saobraćaja.

„Ovo predstavlja specifične troškove za evropske telekom operatere u smislu kapaciteta, u trenutku kada oni već uveliko ulažu u najskuplje delove mreža kao što su 5G i optičke mreže“. „Pozivamo na zakonodavni predlog koji će osigurati da svi učesnici na tržištu doprinose troškovima digitalne infrastrukture“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se još navodi da evropske telekom mreže i veliki provajderi online sadržaja treba da plaćaju podjednak deo troškova.

Dva zvaničnika italijanske vlade potvrdila su detalje zajedničkog dokumenta. Jedan od njih je rekao da je vlada spremna da pruži neformalnu podršku na opštim izborima u septembru. Prema studiji koja je objavljena nešto ranije ove godine, godišnji doprinos od 20 milijardi eura od strane tehnoloških giganata mogao bi da podstakne ekonomiju EU u vrednosti od 72 milijarde eura.

Pročitajte i:  Microsoft ulaže 4 milijarde evra u Francusku

Međutim, aktivisti za digitalna prava upozoravaju da se tako mogu ugroziti pravila EU o neutralnosti mreže. Naime, tako bi pravila mogla biti razdvojena u dogovoru sa tehnološkim gigantima ako oni pomognu u finansiranju telekomunikacione mreže.

Svaki zakonski predlog treba da „osigura pravičnost između korisnika u skladu sa pravilima o neutralnosti mreže, što je osnovni princip koji apsolutno moramo da očuvamo“, navodi se u zajedničkom dokumentu.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: