ERP 2024

Spyware i opasne Android aplikacije

Novi Android malver je ugrozio više aplikacija koje su ukupno preuzete preko 400 miliona puta. Još jedna u nizu akcija došla je iz Google Play Store, zvanične prodavnice koja bi trebalo da bude bezbedna.

PCPress.rs Image

Bezbednosni eksperti su otkrili spyware modul i odmah mu nadenuli ime „SpinOk”. Ovaj malver krade lične podatke koji su sačuvani na pogođenim uređajima, te ih šalje na poseban server. Ponaša se kao bilo koja bezazlena aplikacija, a ima i mini-igre koje se igraju svakog dana i privlače pažnju korisnika.

U pozadini su stvari drugačije, pa SDK tojanac proverava senzore Android uređaja kako bi se uverio da se nalazi na pravom telefonu, a ne u okruženju koje eksperti koriste za analizu potencijalno malicioznih Android aplikacija. Kada se uveri da je na pravom mestu može da krade poruke, video sadržaje i dokumenta.

PCPress.rs Image

Kompletna lista aplikacija koje su pogođene ovim malverom može da se nađe na Dr. Web sajtu, a korisnicima se preporučuje da preuzmu najnovije verzije aplikacija, budući da je veća verovatnoća da su čiste.

Pročitajte i:  Google će vam omogućiti da kontrolišete kursor miša svojom glavom na Androidu

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: