Najstrašniji podkasti: Folklor i misterija

Za podkast se prvi put čulo sada već davne 2004. godine, a za rodonačelnike se smatraju Adam Curry i Dave Winer. Termin je upotrebljen u februaru te godine, u članku Zvučna revolucija na portalu The Guardian – kao kovanica sklopljena od naziva uređaja iPod i termina broadcasting (emitovanje). Od tada služi za sve i svašta, pa i za horor.

PCPress.rs Image

Lore je skup narodnih priča, misterija koje uteruju strah u kosti. Postoji od 2015. godine, a nova epizoda izlazi svake nedelje. Tvorac serijala Aaron Mahnke sve pripoveda sam, a njegov monoton glas se savršeno uklapa u atmosferu. Podkast je u međuvremenu poslužio i kao inspiracija za mnogobrojne knjige, za jednu Amazon Prime seriju, te pravu ukletu kuću.

Svaki podkast karakteriše jak autorski pečat, te mogućnost da se slušalac zabavi i informiše. Važna je i jaka emotivna veza sa onima koji slušaju jer stvara poverenje, baš kao što su nekad radili oni koji su pričali priče okupljenima oko vatre. Glas je tu najvažniji, a bilo bi zanimljivo da se uskoro pojavi i neki domaći horor podkast.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  PC Press video: Put do zvezda popločan programskim kodom | dr Tijana Prodanović, Dr Cosmic Ray
SBB

Tagovi: ,