Srbija i Mađarska potpisale Memorandum o saradnji u oblasti inovacija

Ministri za inovacije i tehnološki razvoj Srbije i Mađarske, Nenad Popović i Laslo Palkovič, potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti inovacija.

PCPress.rs Image

Popović je novinarima posle potpisivanja Memoranduma rekao da je to važan dokument koji će omogućiti saradnju inovacionih i startap kompanija, kao i naučnika, istraživača i akademaca. Naglasio je da ovo otvara mogućnost da Srbija za pet do deset godina promeni strukturu izvoza i istakao da je ove godine izvoz usluga i proizvoda iz oblasti inovacionih tehnologija iznosio 1,1 milijardu evra, a da se očekuje da u ovoj godini bude oko 1,5 milijardi evra.

Ministar je dodao da Mađarska primenjuje najmoderniju tehnologiju u automobilskoj industriji i u obradi materijala i da će se raditi na tome da to znanje prenesu i na inženjere iz Srbije. Laslo Palkovič rekao je da je važno omogućiti malim zemljama, poput Srbije i Mađarske, da i one učestvuju u usavršavanju novih tehnologija, kao i da će zemlje zajedno dobiti finasijska sredstva za razvoj te industrije.

Palkovič je naglasio da će u Segedinu biti otvoren laserski centar, jer je ta tehnologija veoma važna i da je Mađarska ponudila saradnju Srbiji, kada je reč o tom centru.

Pročitajte i:  Jedina AR tehnologija za asistenciju na košarkaškom terenu, dolazi iz Srbije

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,