Srbija i SAD aktivni u razmeni iskustva u oblasti informacione bezbednosti

Doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu sastao se danas sa Fredom Ruonavarom, šefom sistemskog obezbeđenja Agencije za odbrambene informacione sisteme (DISA) i informacione mreže Ministarstva odbrane (DoDIN), odeljenja za zaštitu kritične infrastrukture (CIP) Sjedinjenih Američkih Država.

PCPress.rs Image

Oni su ovom prilikom razgovarali o dosadašnjim rezultatima Srbije na polju informacione bezbednosti kako na nivou zakonske regulative, tako i na izvršnom tj. operativnom nivou. U razgovoru su posebnu pažnju obratili na kriterijume za identifikaciju i određivanje kritične infrastrukture, njenu zaštitu, nadležnostima države i institucija, ulozi drugih aktera – pre svega privatnog sektora, prijavljivanju incidenata i reagovanju na njih i postupanju sa tajnim podacima.

„ Iskustva Sjedinjenih Američkih Država su nam od velikog značaja, posebno kada su preneta iz prve ruke. Informaciona bezbednost se odnosi na bezbednosne rizike povezane sa upotrebom IKT sistema, uključujući bezbednost podataka, uređaja, informacionih sistema i sistema eUprave, mreža, organizacija i pojedinaca. Izgradnja efikasnog nacionalnog okvira za informacionu bezbednost mora u stopu da prati proces digitalizacije. Potvrdili smo važnost uključivanja svih državnih institucija i aktera u društvu u podizanje nivoa informacione bezbednosti. Srbija je donošenjem Zakona o informacionoj bezbednosti kao i Strategije za sajber-bezbednost uredila ovu oblast na nivou zakonske regulative. Osnivanjem Nacionalnog centra za odgovor na sajber-incidente (CERT), kreirali smo i osnove operativnog okvira, a Kancelarija kao nadležna za CERT javne uprave uspešno sprovodi propisane mere, štiteći infrastrukturu državne uprave“, izjavio je Jovanović.

Pročitajte i:  Da li je TikTok drugačiji u Kini?

On je dodao da je akcenat diskusije bio na značaju internet bezbednosti koji je široko rasprostranjen i već je prepoznat u regionu Balkana kao jedan od ključnih elemenata za izgradnju bolje budućnosti.

Posetu Freda Ruonavara organizovala je Ambasade SAD u Beogradu u okviru „Speakers Program-a“ radi razmene znanja i prepoznavanja značaja identifikacije i zaštite kritične infrastrukture.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,