BIZIT plus

Srbija prvi put zakonom uređuje oblast informacione bezbednost

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić je, govoreći o Predlogu zakona o informacionoj bezbednosti, kazao da se tim aktom ova oblast prvi put uređuje, kao i da je jedan od ključnih razloga za njegovo donošenje harmonizacija sa propisima EU.

02_Bezbednost_cd42

– Moramo ići u korak sa trendovima u ovoj oblasti. Ključni razlog za njegovo donošenje su veliki izazovi na ovom polju jer svakog dana postajemo sve više svesni ranjivosti uređaja koje koristimo i to je globalni problem. Hakerski napadi su danas više pravilo nego incident – rekao je ministar.

Podsećajući da je u 2014. godini MUP registrovao 780 krivičnih dela visokotehnološkog kriminala, Ljajić je kazao da ovaj zakon treba da definiše mere informaciono-komunikacione zaštite sistema poput organa državne uprave, agencija, sudova, tužilaštva i jedinica lokalne samouprave.

– Tu su i oni organi koji obrađuju posebno osetljive podatke poput podataka o nacionalnosti i sistemi koji se bave proizvodnjom, transportom i distrubucijom električne energije, preradom nafte i uglja, kao i različite finansijske institucije. Sve te institucije treba da donesu akt o bezbednosti koji treba da definise mere zaštite u ovoj oblasti – rekao je Ljajić.

On je dodao da predlagač ovim zakonom želi da poveća nivo zaštite u komunikacionim sistemima jer to prema njegovim rečima, znači veću zaštitu ljudskih prava i pojedinaca, kao i da podigne svest institucija, organa i građana o opasnostima ukoliko se ne unapredi zaštita tih sistema.

Izvor: Beta

Facebook komentari: