Srbija snizila stopu softverske piraterije za dva odsto

AMCHAM-BSA-IDCU Srbiji je tokom 2011. godine snižena stopa softverske piraterije za dva procenta, rezultat je osme godišnje studije o softverskoj pirateriji. Predstavljajući rezultate studije, koju objavljuje Business Software Alliance (BSA), a koju priprema renomirana međunarodna kompanija IDC, predsedavajući Odbora za zaštitu prava intelektualne svojine Američke privredne komore u Srbiji, Miloš Blagojević, rekao je da je Srbija jedna od 10 u svetu koje su postigle ovako dobar rezultat.

„Kada govorimo o neposrednim efektima, važno je istaći da je ovo umanjenje stope softverske piraterije najviše uticalo na IT industriju. Zbog sniženja stope piraterije, domaća softverska industrija zabeležila je rast od 1,5%, a promet cele grane uvećan je za 24 miliona evra. Pored toga, zabeleženo je i 3,5 miliona evra direktnih budžetskih prihoda, kao i otvaranje 200 novih radnih mesta u IT sektoru“, kaže Blagojević.

Predsedavajući Odbora za zaštitu prava intelektualne svojine u AmCham-u konstatovao je da je zakonski okvir u ovoj oblasti dobar i u velikoj meri usaglašen sa zakonodavstvom Evropske unije. Ipak, primena zakona iz oblasti zaštite prava intelektualne svojine nije na adekvatnom nivou, što rezultira još uvek visokim stopama piraterije. „I pored toga što stopa piraterizovanog softvera i dalje visoka u Srbiji i iznosi 72%, prošlogodišnje umanjenje procenta predstavlja pozitivan trend i govori o dobrom smeru u kome se kreće uvođenje najboljih praksi u ovoj oblasti. Tu je posebno važno naglasiti osnivanje i rad Jedinice za kontrolu legalnosti softvera u okviru Poreske uprave, čime se uspostavio mehanizam kontrole koji je očigledno doprineo boljitku u ovoj oblasti“, zaključio je Blagojević.

IDC studija predstavlja najreprezentativnije istraživanje softverske piraterije koje obuhvata rezultate iz 112 zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju. Za poslednjih osam godina, od kako se sprovodi ovo istraživanje, rezultati studije korišćeni su kao svojevrsna lična karta zemlje u oblasti zaštite intelektualne svojine u domenu softvera, od strane poslovne zajednice, državnih organa, ali i Evropske unije. Rezultati studije za 2011. godinu mogu se pronaći na adresi www.bsa.org.


Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) predstavlja 160 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su ukupno u Srbiji investirale preko devet milijardi evra. Misija Američke privredne komore u Srbiji jeste da promoviše najbolja američka poslovna iskustva, vrednosti i odgovorno partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, koje vodi ka ekonomskom razvoju kroz trgovinu i investicije.

AmCham-ov Odbor za zaštitu prava intelektualne svojine se za osam godina postojanja aktivno angažovao na unapređenju i kompletiranju pravnog okvira kojim se reguliše oblast intelektualne svojine, kao i na jačanju kapaciteta zaposlenih u organima za sprovođenje ovih propisa.

AmCham Serbia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,