Srbijagas postao većinski vlasnik Gas prometa Pale

Javno preduzeće Srbijagas postalo je većinski vlasnik Gas prometa Istočno Sarajevo-Pale sa 39,14% akcija. Ugovor koji reguliše imovinsko-pravne odnose, statusno-pravna pitanja i ulaganja u Gas promet, potpisali su juče, 11.marta, u Banjoj Luci Dušan Bajatović, generalkni direktor Srbijagasa, Milomir Draganić generalni direktor Gas prometa Istočno Sarajevo-Pale i Snežana Vujnić, direktorka Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

PCPress.rs Image
Izvor: N1

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da su jučerašnjim potpisivanjem ugovora rešeni imovinsko-pravni odnosi dva gasna preduzeća, te da će Srbija pomagati razvoj gasnog sistema u Republici Srpskoj. Bajatović je, kako prenosi portal SEEbiz, rekao da bi od početka gradnje, za nešto više od tri godine, mogao da se uspostavi krak gasovoda od Beograda prema Republici Srpskoj, kao i da se o svemu razgovara i sa kompanijama iz Federacije BiH.

Draganić je istakao da je Gas promet dobio mnogo povezivanjem sa Srbijagasom, koji sada legalno ulazi na tržište Republike Srpske. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je objasnio da će Srbijagas u preduzeću za uvoz, snabdevanje i transport prirodnog gasa Gas prometu sada imati 39,14% vlasništva, Akcijski fond RS raspolagaće sa 26% kapitala, Penzioni rezervni fond sa deset posto, Fond za restituciju pet, a ostali fondovi sa 18,29% akcija.

Pročitajte i:  Jedina AR tehnologija za asistenciju na košarkaškom terenu, dolazi iz Srbije

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske je rekao da sada preduzeće Gas promet više niko ne može da ospori, pa ni BH Gas. Đokić je naveo da je na poslednjoj zajedničkoj sednici vlada Republike Srpske i Srbije aktuelizovano pitanje razvoja gasne mreže i izgradnje gasne infrastrukture kroz Republiku Srpsku nakon što je, deblokiran proces izgradnje gasovoda „Turski tok”. Dodao je da je Srbijagas spreman da učestvuje u realizaciji projekata u Republici Srpskoj.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,