Srpski „sajber heroji“ na evropskom takmičenju u Beču

Tim od deset mladih stručnjaka braniće boje Srbije u Beču na takmičenju European Cyber Security Challenge, evropskom takmičenju nacionalnih timova u sajber bezbednosti. Događaj, čiji je ovogodišnji domaćin Austrija, organizuje se po osmi put, a realizuje se pod pokroviteljstvom Agencije Evropske unije za sajber bezbednost (ENISA), Evropske komisije i organizacije Cyber Security Austria.

PCPress.rs Image

Članovi tima izabrani su tokom ovogodišnjeg ciklusa nacionalnog takmičenja ”Serbian Cybersecurity Challenge SCC” koje se organizuje treći put. Takmičenje se organizuje u okviru projekta „Sajber heroj“ koju sprovodi fondacija Mreža za sajber bezbednost, sa ciljem podizanja kapaciteta u oblasti sajber bezbednosti kroz vannastavni rad sa studentima i srednjoškolcima.

Od ove godine suorganizator projekta „Sajber heroj“ je i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). „Edukacija mladih jedan je od najboljih načina da se radi na podizanju nivoa sajber bezbednosti, jer će mladi naučene lekcije primenjivati kasnije u radu i karijeri. Nezavisno od toga u kojoj će industriji mladi koji prolaze kroz takmičenje „Sajber heroj“ raditi, doneće joj važna znanja i veštine koje će biti sve potrebnije kako se privreda i društvo u celini budu dalje digitalizovali,“ smatra Dejan Đukić, direktor Fondacije RNIDS.

Pročitajte i:  Zaštita kritične IT infrastrukture - OPSWAT

Naša reprezentacija, tj. nacionalni tim Srbije, koji čine mladi talenti uzrasta od 18 do 25 godina, imaće priliku da sa vršnjacima iz drugih zemalja razmenjuje iskustva i znanja, ali i da se takmiči u rešavanju zadataka iz oblasti veb-sigurnosti, bezbednosti mobilnih uređaja, kripto zagonetki, reverznog inženjeringa i digitalne forenzike.

„U okviru pripreme za takmičenje u Beču, naš tim je učestvovao na par globalnih onlajn takmičenja koja su bila otvorena za sve. Cilj pripremne faze je bio da se uspostave metode za saradnju tokom samog takmičenja i razmeni iskustvo i znanje između članova tima. Stariji članovi tima poseduju značajno iskustvo u ovakvim takmičenjima pa je kroz pripremnu fazu identifikovano ko može predvoditi tim u rešavanju izazova iz različitih kategorija računarske sigurnosti,“ pred put na takmičenje, izjavio je Nikola Todorović, trener Tima Srbija.

Evropsko takmičenje u Beču nije kraj takmičarskog programa za talente koje je okupio program „Sajber heroj“ jer nacionalno finale tek sledi 28. septembra kada će se 85 srednjoškolaca i studenata podeljenih u 16 timova takmičiti u rešavanju 10 izazova i oblasti sajber bezbednosti.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: