FAA je odobrila dizajn dronova za isporuku kompanije Matternet

Matternet je dobio odobrenje od Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) za dizajn dronova za isporuku dronom modela M2. U saopštenju za štampu, Matternet objašnjava da je model M2 prva nevojna bespilotna letelica koja je dobila sertifikat tipa od strane FAA, koji utvrđuje da dizajn aviona ispunjava regulatorne standarde.

PCPress.rs Image

Matternet sa sedištem u Kaliforniji testirao je svoj dron Model M2 u poslednje četiri godine u SAD kao deo FAA-ovog programa bespilotne letelice (UAS). Matternet kaže da bi dobijanje zelenog svetla od FAA moglo pomoći da se pojednostavi proces „implementacije novih mreža i dobijanja odobrenja“.

Matternet se udružio sa UPS-om 2019. kako bi isporučio medicinske potrepštine u Severnoj Karolini, a kasnije je počeo da isporučuje recepte na Floridi. Matternet je takođe proširio svoje prisustvo na Švajcarsku, gde se udružio sa švajcarskom poštom da dostavi laboratorijske uzorke i testove krvi. Program je nakratko suspendovan 2019. godine nakon što su njegovi dronovi pretrpeli dva pada u zemlji, ali je Matternet od tada objavio da preuzima program isporuke dronovima Švajcarske pošte počevši od 2023. godine.

Pročitajte i:  Snimci amaterskih dronova u proceni štete 

To je prvi dron za isporuku koji je dobio takvo odobrenje

U saopštenju FAA navodi da Matternetov dron Model M2 „ispunjava sve savezne propise za bezbedne, pouzdane i kontrolisane operacije i pruža nivo bezbednosti koji je ekvivalentan postojećim standardima plovidbenosti koji se primenjuju na druge kategorije aviona“. Dron sa četiri rotora je odobren da nosi teret od četiri funte i leti na visini od 122 metra ili niže sa maksimalnom brzinom od 45 mph.

Matternetova najava dolazi kada drugi tehnološki (i maloprodajni) giganti počinju da pojačavaju napore da pokrenu sopstvene usluge isporuke dronova. U maju, Walmart je rekao da će proširiti svoju mrežu za isporuku dronova — koju je pokrenuo prošle godine u partnerstvu sa DroneUp — na Arizonu, Arkanzas, Floridu, Teksas, Jutu i ​​Virdžiniju do kraja 2022. Amazon je takođe najavio planove da pokrene svoju u junu je zaustavljen program isporuke dronova, što je na kraju donelo isporuke na pogon dronom u Lokford, Kalifornija i College Station u Teksasu. Ving, kompanija za dronove u vlasništvu kompanije Google Alphabet, nedavno je pokrenula testove u delovima Teksasa i počela da radi na bespilotnim letelicama koje mogu da nose veće nosivosti.

Pročitajte i:  AI podvodni dron koji pliva i istražuje okeane

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,